Amasra'da ev pansiyonculuğu algısı ve uygulama sorunları
Guest house perception in Amasra and problems in practice
- Tez No: 506821
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AVŞAR KURGUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Amasra, Ev Pansiyonculuğu, Turizm Algısı, Amasra, House Pensions, Tourism Perception
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Türkiye genelinde ev pansiyonculuğu; pansiyonculuk ve ikinci konutların turizme açılması şeklinde yapılmaktadır. Ancak, ev pansiyonculuğu herhangi bir plan-program dâhilinde yapılmadığından beklenen sonuç alınamamaktadır. Bu bağlamda, eski bir ev pansiyonculuğu merkezi olan ve Türkiye'nin Batı Karadeniz Bölgesi kıyısında yer alan Bartın ilinin Amasra ilçesinde işletilmekte olan ev pansiyonlarının turizme yeterince hizmet verip vermediği konusunda pansiyon sahipleri ve paydaşların algıları ve uygulama sorunları araştırılmış olup ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla bu konuda bilgi alışverişinde bulunulmuştur. Amasra'da işletilmekte olan ev pansiyonlarının büyük bir kısmının turizm amaçlı kullanılmadığı, geriye kalan az bir bölümünün turizme hizmet edecek düzeyde çalıştırıldıkları tespit edilmiştir. Amasra'daki turistik ev pansiyonlarının turizme daha iyi hizmet verebilmeleri için; denetimlerin artırılması ve yasalara uymayanlara devletin yaptırım gücünün kullanılması, ev pansiyonlarının da diğer konaklama işletmeleri gibi sınıflandırılması, bütün ilgililerin daha koordineli biçimde çalışmalarını sağlamak amacı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanacak“Ev Pansiyonculuğu Yönetmeliği”nin biran önce çıkartılıp uygulanması ve ev pansiyoncularının derneklerinin oluşturulmasının gerekliliği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, guest house management is implemented as boarding house and opening secondary dwellings for tourism. However, guest house the expected outcomes cannot be reached since it isn't implemented in accordance with a plan or programme. In this context, it was researched whether the guest houses in Amasra serve for tourism adequately and the problems encountered in practice were investigated by exchanging ideas with public and private institutions on this matter. It was concluded that the majority of the guest houses in Amasra weren't used for the purposes of tourism and few of them served the touristic activities in the city. In order for the touristic guest houses in Amasra to serve better for the purposes of tourism, it was recommended that auditions should be increased and the sanctions of the government should be enforced for the ones which violate the related law, guest houses should be classified as other accommodation enterprises,“Guest House Regulation”should be prepared and put into practice by the Ministry of Culture and Tourism to ensure that all the people in the process work in coordination and guest house managers should establish an association.