Türk ve Finli annelerin disiplin yöntemleri, değer yönelimleri ve akademik beklentileri üzerine kültürlerarası bir araştırma
Cross-cultural research on discipline techniques, values, and academic expectations of Turkish and Finnish mothers
  1. Tez No: 506887
  2. Yazar: MELİSA EMİNE KÜTÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk yetiştirme, disiplin, değerler, ebeveyn beklentileri, kültür, Child rearing, disciplinary practices, values, parental expectations, culture
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Türkiye'nin ekonomik gelişimi ve modernleşmesi Türk ailelerin çocuk yetiştirme tutumlarının, değerlerinin ve beklentilerinin değişimine neden olmuştur. Aynı şekilde Finlandiya'da da ailelerin tutumlarının ve değerlerinin bireyciliğe ve özerkliğe doğru değişim gösterdiği gözlemlenmiştir. Bu araştırmanın amacı Türk ve Finli annelerin çocuk yetiştirme ve disiplin yaklaşımlarını, çocuklarına aktarmak istedikleri değerlerini, akademik ve gelecekle ilgili beklentilerini ve görüşlerini incelemek olmuştur. Araştırma sorularını incelemek için nitel veri toplama tekniklerinden görüşme yöntemi kullanılmıştır. Görüşmelere ergen çocukları olan 15 Türk ve 15 Finli anne olmak üzere toplam 30 anne katılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler nitel analiz tekniklerden içerik analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Bulgular incelendiğinde Türk ve Finli annelerin görüşlerinin farklılıklar göstermesine rağmen bazı konularda benzerliklerin de bulunduğu saptanmıştır. Her iki grubun da aile hayatına önem verdiği ve çocuklarına iyilikseverlik değerlerini aktarmak istedikleri, Türk annelerin çocuklarına daha çok kişisel kurallar koydukları, çocuklarının istenmeyen davranışları sonucu 1. tip cezalar kullandıkları ve yüksek akademik beklentilere sahip oldukları belirlenmiştir. Finli annelerin ise çocuklarına daha çok ev ve aile ile ilgili kurallar koydukları, en sık 2. tip cezalar kullandıkları ve akademik beklentilerinin Türk annelere göre daha düşük olduğu saptanmıştır. Türk ve Finli anneleri bu açıdan karşılaştıran bir çalışma olmadığından, bu bulguların kültürlerarası çalışmalar alan yazınına katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The modernization and economic growth of Turkey has had an impact on parenting practices, values, and expectations of Turkish families. Similarly, a change towards further individualism and independence can be noticed in child rearing practices and values in Finland. This study aimed to investigate child rearing and discipline approaches, values transferred to children, and academic and future expectations and views of Turkish and Finnish mothers. Interviews were conducted to gather qualitative data from 15 Turkish and 15 Finnish mothers, 30 mothers in total, who had adolescent children. The data was analyzed using content analysis. Findings showed that Turkish and Finnish mothers views differed but similarities were also present. Both groups valued family lives and benevolence, Turkish mothers reported having more rules regarding the child, type 1 punishments were the most used disciplinary techniques, and had high academic expectations. Finnish mothers, on the other hand, were seen to have lower academic expectations, more rules regarding the family and the home, and the most used disciplinary method was type 2 punishments. Since there are no studies comparing Turkish and Finnish mothers in this field, this study is regarded to be valuable in the field of cross-cultural research.