Sentiment as a determinant of capital structure: Evidence from Borsa İstanbul
Sermaye yapısı belirleyicisi olarak duyarlılık: Borsa İstanbul örneği
- Tez No: 506899
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL BANU DURUKAN SALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sermaye Yapısı, Yatırımcı Duyarlılığı, Yönetici Duyarlılığı, Capital Structure, Investor Sentiment, Managerial Sentiment
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Firmaların temel amaçlarından biri hissedarlarının refahını maksimum kılmaktır. Bu amaca ulaşmakta firmaların sermaye yapısı kararları önemli rol oynamaktadır. Finans literatüründe sermaye yapısını etkileyen firmaya özgü faktörler firma büyüklüğü, karlılık, firma aktiflerinin yapısı, likidite, firmanın büyüme fırsatları, vergi kalkanı ve borç dışı vergi kalkanı; makroekonomik faktörler ise enflasyon, gayrisafi yurt içi hasıla ve finansal piyasaların gelişmişlik düzeyi olarak yer almaktadır. Davranışsal Finans bireylerin karar verme süreçlerinde önyargılardan etkilendiğini öne sürmektedir. Yöneticiler de birer birey olarak firmalar hakkında karar alırken önyargılardan etkilenirler. Bu sava paralel olarak, sermaye yapısı kararlarının, yatırımcı ve yöneticilerin genel ekonomik durum hakkında beklentileri ve algılarını temsil eden yatırımcı ve yönetici duyarlılığından da etkilenmesi beklenmektedir. Bu çalışma, 2010-2017 yılları arasında Borsa İstanbul'da işlem gören firmaların sermaye yapısı kararlarının yatırımcı ve yönetici duyarlılığından etkilenip etkilemediğini test etmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, Borsa İstanbul'da işlem gören 169 şirkete ait veriler yatırımcı ve yönetici duyarlılığının firmaların borçluluk seviyelerini etkileyip etkilemediğini ölçmek için Genelleştirilmiş En Küçük Kareler Yöntemi ile analiz edilmiştir. Ampirik bulgular, hem yatırımcı hem de yönetici duyarlılığı ve sermaye yapısı arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Bu, yöneticiler ve yatırımcılar daha iyimser hale geldikçe, firmaların borç seviyelerinin düştüğü anlamına gelir. Bu, yöneticilerin öz sermaye finansmanı yoluyla sermaye artırmayı tercih ettiğinin bir göstergesidir.
Özet (Çeviri)
One of the main aims of the firms is to maximize shareholders' wealth. In this regard capital structure decisions of firms play an important role.On thecontext of finance literature, firm-specific factors affecting capital structure decisions are stated as firm size, profitability, tangibility of firm assets, liquidity, growth opportunities, tax shield and non-debt tax shield; while macroeconomic factors are stated as inflation, gross domestic product and financial market development level. Behavioral Finance argues that biases influence individuals in theirdecisions. Managers as individuals are also influenced by biases while they are making decisions about their firms. In line with this argument, the capital structure decisions are expected to be influenced by managerial sentiment as well as investor sentiment, which represent expectations and perceptions of investors and managers about the general economic situation. This study aims to test whether investor and managerial sentiment affect capital structure decisions of firms listed on Borsa Istanbul for the period 2010 to 2017. In this respect, data on 169 firms traded on Borsa Istanbulhave beencollected to analyze whether the investor and managerial sentiment affect firms' indebtedness levels by using Generalized Least Squares Method. Theempirical findings exhibit a statistically significant negative relationship between both investor and managerial sentiment and capital structure. This implies that as managers and investors become more optimistic, the leverage levels fall. That is managers prefer raising capital through equity financing.