Türkiye'de Tek Parti Döneminde salgın hastalıklar: Sıtma örneği (1923-1950)
Epidemic diseases in Single-Party Period in Turkey: Example of Malaria (1923-1950)
  1. Tez No: 506961
  2. Yazar: YADİGAR PAÇACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKTAY GÖKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: 1923-1950, Salgın Hastalıklar, Sıtma Mücadelesi, 1923-1950, Epidemic Diseases, Malaria Struggle
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 320
Özet
Salgın hastalıklar insanlık tarihinin şekillenmesinde önemli bir yere sahiptir. Sıtma, verem, frengi, veba, kolera, cüzam gibi salgın hastalıklar binlerce insanın ölümüne neden olmuş, özellikle sıtma, dünyanın hemen hemen her yerinde yaşanan, yaş ve cinsiyet farkı gözetmeksizin herkesi tehdit edebilen yaygın bir hastalık olmuştur. Türkiye'de geçmişten bugüne incelediğimizde; sıtma toplumsal ve siyasal yönden başka hiçbir hastalıkta görülmeyen ilgi ve alakaya sahip olmuştur. Özelikle 1923'te Cumhuriyet'in ilk yıllarında bu ilgi daha da yoğunlaşmış ve 1950 yılına kadar artarak devam etmiştir. Bu çalışmada 1923-1950 yılları arasında Türkiye'de yaşanan sıtma hastalığı incelenmiş, sıtmanın ortaya çıkışı, yayılışı ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından alınan tedbirler arşiv belgeleri çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Epidemics have an important place in shaping the history of mankind. Epidemics such as malaria, tuberculosis, syphilis, plague, cholera, leprosy caused the death of millions of people. Especially malaria is a worlwide common disease which threats the general population regardless of age and gender. It has gained a particular interest and importance in Turkey compared to other diseases from social and political aspects. This interest has been increased since the first few years of the Turkish Republic and it continued to increase until 1950. This study investigates that the malaria occurred in Turkey between the years 1923-1950, the emergences of malaria, it's distribution and measures taken by the Republic of Turkey are assessed on the basis of archival documents.