Tanzimat'tan Cumhuriyet'in ilk yıllarına masonluk öğretisinin toplum düzenini algılaması
Masonary disciplines perception of society from Tanzimat reform Era up to the first years of Turkish Republic
  1. Tez No: 506976
  2. Yazar: FATMA GÜL SAVRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAN ÖZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mason, Algı, Tanzimat Fermanı, Türkiye Cumhuriyeti, Mason, Perception, Tanzimat Reform Era, Turkish Republic
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
ÖZET Bu çalışmada Tanzimat Fermanı ile başlayan dönemden Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilk yıllarına kadar Masonluk Öğretisinin Toplum Düzenini algılaması incelenmiştir.Çalışma evrenimizde arşivler, kataloglar, gazeteler,dergiler taranarak masonların Türk toplumunu algılaması sorunsalı çözümlenmiştir.Tarihsel analizlerle ve sistematik olarak çalışılmış ve masonluk hakkında araştırma yapan bazı kişilerle röportaj yapılmıştır. Tanzimat'ın hürriyet,eşitlik adalet ve mason kardeşliğini ortaya çıkardığı belirlenmiştir.Aydınlanmacıların fikirlerinden etkilenen Namık Kemal bile masonluğa İrene Melikof'a göre bu kavramları savunduğundan dolayı girmiştir.Tanzimat döneminde mason localarının sayısı artmıştır. Meşrutiyet döneminde Kanun-i Esasi'nin oluşumunda destekleri olmuştur.Fakat II.Abdülhamid'in baskıcı zorlama yönetimine karşı kapitülasyonları kullanarak rahat çalışma fırsatını yakaladılar.Hatta Abdülhamid masonlara yakından takip edemediğinden masonların yardım balolarına katılmıştır. Cumhuriyet döneminde 1926 yılına kadar mason locaları varlıklarını korudular. Masonluk tartışmaları,1929 Ekonomik Bulanımı ve dış siyasetteki olumsuz gelişmelerle Mason locaları 1935 yılında uyku dönemine girmiştir. Bu çalışmada masonların Türk toplumunu algılamasında hürriyet ,eşitlik, adalet, kardeşlik,yardımlaşma kadın hakları ,eğitim, basın, sanat ve din anlayışları incelenmiştir.Bu algılarla Türk toplumunu nasıl yönlendirdikleri anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this work ,perception of Masonary Discipline of Turkish Society in theperiod, in between theem perialedict of Gülhane andearly years of Turkish Republic had beenexamined. During ourwork, archives, catologs, newspaapers and magazines had beens canned to analyze the question of masons perception of Turkish society.Historical analyses had been used systematically and certain people tahat had been working on the subject had been interviewed. It had been indicated that theem perialedict of Gülhane had revealed theideas of liberty, eguality, justice and the Masonary fellowship Even Namık Kemal who had been moved by the Englightmentideas, acording to Irene Melikof, had joined the Masonary because of the concepts of liberty,equality and justice.During the Tanzimat Reform Erat he number of lodges in Turkey had increased. They had contributed to the formation of the Ottoman Basic law during Constitutional Monarchy Period.But during the totolitarianrein of Abdülhamid II,using the capitulations theyc atched the apportinity to workeasily. As a matter of fact because Abdülhamid couldn't track the masonsclosely enough, he had attended the benefit balls of the masons. During the Republic Period, the lodges had preserved their existance until 1926.Due to the Masonary deliberations,e conomiccrisis of 1929 and the negative developments in the foreingn policy, the lodgesentered a reposeera. In this work the perception of Masonary of Turkish Society is examined by analysing liberty,equality,fellowship,cooparation,womensrights,education,pres,artandreligionunderstanding of Turkishsociety and how with the help of these perceptions they have shaped the the Turkishsociety is explained.