Değişik sulama rejimlerinde yetiştirilen Kızılçam (pinus brutiz ten.) fidanlarında fitohormpnal ilişkiler
- Tez No: 50717
- Danışmanlar: PROF.DR. AVNİ GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Pinus brutia Ten, Büyüme, Sulama, İndol-3-asetik asit, Absisik asit, Pimis brutia Ten, growth, irrigation, Indole-3-Acetic Acid, Abscisic Acid
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
IV ÖZET DE?İŞİK SULAMA REJİMLERİNDE YETİŞTİRİLEN KIZILCAM (Pinus hrutia Ten.) FİDANLARINDA FİTOHORMONAL İLİŞKİLER AKÇA, Hülya Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Avni Güven Aralık 1996, 42 sayfa Bu tezde, Kızılcam (Pinus brutia Ten.) fidanlarının, uygulanan farklı sulama rejimlerindeki büyümesi ve bu büyümenin düzenlenmesinde, endogen oksin ve absisik asit içerikleriyle olan ilişkiler incelenmiştir. Denemelerde materyal olarak kullanılan 2 yaşındaki Kızılcam fidanları 30'ar bireyli 4 gruba ayrılmıştır. Gruplara 225, 450, 675 ve 1200 mm/yıl sulama rejimi uygulanmıştır. Deneme süresince mevsimsel olarak fidan boylan ile deneme sonundaki ibre boylan ölçülmüş ve elde edilen değerler varyans analizi ve LSD testi ile analiz edilmiştir. Diğer yandan, fidanların tepe sürgünlerinden alman 5 g ibre örneklerinde, bitki hormonlarından IAA ve ABA biyolojik test ve spektrofotometrik yöntemle belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, kızılcam fidanlarına uyguladığımız sulama suyu miktarının artışına paralel olarak bitkinin boyu artmaktadır. Tüm sulama rejimlerinde, en yüksek büyüme potansiyeli ilkbahar mevsiminde; en düşük büyüme ise kış mevsiminde görülmüştür. Fidanların ibre boylarının da uygulanan su miktarına bağlı olarak arttığı saptanmıştır. İbrelerde mevsimsel olarak yapılan endogen IAA ve ABA analizlerine göre en yüksek IAA biyolojik aktivitesi ilkbahar ve yaz mevsiminde; en yüksek ABA biyolojik aktivitesi ise yaz ve kış mevsiminde görülmüştür. Özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde ABA dışındaki inhibitörlerin de biyolojik etkinliği saptanmıştır. Fidanlardaki kantitatif ABA miktarı, uygulanan su miktarının azalmasıyla artmıştır. Sonuç olarak Kızılcam fidanlanndaki büyümenin, uygulanan sulama rejimine ve bununla bağıntılı olarak bitki bünyesinde değişen endogen hormon miktan değişimleriyle ilişkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PHYTOHORMONAL RELATIONS OF TURKISH RED ¥WE(Hnus brutia Ten.) SEEDLINGS GROWN IN DD7FERENT IRRIGATION REGIMES AKÇA, Hülya Msc in Biology Department Supervisor: Prof. Dr. Avni GÜVEN December 1996, 42 p In this study, growth rate of Turkish Red Pine (Pimis brutia Ten.) seedlings in different irrigation regimes and in regulation of this growth, relations between contents of endogenous auxin and absisic acid have been examined. Experiment has been partitioned as 4 plot each consisting of 30 individuals of 2 years old seedlings. 225, 450, 675 and 1200 mm/year irrigation regimes have been applied to plots. Along the trial, seasonal seedling heights and final needle lengths have been measured. Collected data have analysed with analysis of variance (VAT) and tested with LSD. IAA and ABA from phytohormones have been determined by means of biological test and spectrophotometric method in the 5 g needle specimens gathered from apex shoots. Due to results, Plant length is increasing in parallel with increased amount of water. The highest growing potential is in summer and the lowest is in winter. Needle lengths are increasing in accordance with increment of applied water amount. According to the results obtained from results of seasonal analysis of endogenous IAA and ABA, it has been observed that the highest IAA biological activity is in spring and summer, the highest ABA biological activity is in summer and winter. Biological activity of inhibitors other than ABA have been specifically determined. Quantitative amount of ABA in seedlings are decreased in contrary to increment of applied amount of water. As final result, it has been observed that growth rate of Turkish Red Pine seedlings depends on applied irrigation regime and, as a consequence, changes of endogenous hormone amount in plant body.