Bitkiye dayalı izleme tekniklerinden yararlanarak sulamanın programlanması
- Tez No: 50718
- Danışmanlar: DOÇ.DR. M. ALİ UL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bitki Görünüşü, Basmç Odası, infrared Termometre, Plant Appearance, Pressure Chamber, Infrared Thermometer
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
IV ÖZET BİTKİYE DAYALI İZLEME TEKNİKLERİNDEN YARARLANARAK SULAMANIN PROGRAMLANMASI AKKARTAL, Nilgün Yüksek Lisans Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet Ali UL. Eylül 1996, 59 Sayfa Bu tez çalışması, bitki su stresini belirlemede yararlanılan bitkiye dayalı öcüm teknikleri ile ilgili çeşitli literatürlerin incelenerek derlenmesi amacım taşımaktadır. Sulama zamanım belirlemeye yönelik bitkiye dayalı izleme teknikleri kendi içerisinde çeşitlilik göstermektedir. Bunlardan birinci ve ; en belirgin yöntem, bitkinin dış görüntüsüdür. İkincisi, bitki yaprak su düzeyini, belirlemeye yönelik öcüm yapan basınç odası, üçüncüsü ise bitki örtü yüzeyi sıcaklığım Ölçen i ve buna bağlı olarak transpirasyonun oransal hızım belirleyen infrared termometrelerdir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT THE USE OF PLANT BASED MONITORING TECHNIQUES FOR IRRIGATION SCHEDULING AKKARTAL, Nilgiin MSC in Agricultural Structure and Irrigation Department Supervisor; Doç. Dr. Mehmet Ali UL. September 1996, 59 pages. This thesis progresses from the voluminous literature on plant-based measurements index to determine plant moisture stress. Plant based index to determine irrigation time indicate variety in oneself. The first and most obvious plant-based index is plant appearance. A second is the pressure chamber, which measures the water status in plant leaves and the third is the infrared thermometer, which measures crop conopy temperature and indicates relative rates of transpiration.