Hazır ısı yalıtım sıvalarının mühendislik özelliklerinin belirlenmesi ve uygunluk değerlendirmesi
Determination of engineering properties of ready thermal insulation plaster and acceptability assessment
  1. Tez No: 507324
  2. Yazar: MEHMET ALİ AKBULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEMSETTİN KILINÇARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isı yalıtım sıvası, teknik özellikler, uygunluk değerlendirmesi, Thermal insulation plaster, technical specifications, conformity assessment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Isı yalıtımı, kapalı mekanların iç sıcaklıklarını istenilen düzeyde tutabilmek, dış iklim koşullarına karşı yapılan ısıtma-soğutma işlemlerinde enerji tasarrufu sağlamak, çevre sorunlarını çözmek ve hava kirliliğini azaltmak için yapılarda alınan her türlü önlemler bütünüdür. Isı yalıtımı; aynı zamanda yapıyı dış etkilerden koruyarak ömrünü uzatmakta ve yapı fiziği şartları da yerine getirildiği için işletme maliyetlerini düşürmektedir. Bu tez kapsamında, ülkemizde TS EN 998-1 standardına uygun olarak üretildiği beyan edilen ısı yalıtım harçlarının başta ısı iletkenlik katsayısı ve basınç dayanımı olmak üzere bu standartta belirtilen diğer kriterlere uygunluklarının araştırılması ve bulguların beyan değerleriyle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda beş farklı yerli firmaya ait ısı yalıtım sıvalarından sıva harcı numuneleri üretilmiştir. Üretilen numunelerin taze haldeyken kıvam tayini, taze birim hacim kütle, hava içeriği tayini ve sertleşmiş haldeyken kuru birim hacim kütle, basınç ve eğilme dayanımları, kılcal su emme ve ısı iletkenlik katsayısı değerleri elde edilmiştir. Ek olarak, geleneksel ve ısı yalıtım sıvalarının enerji kaybı hesapları ve tasarruf oranları belirlenmiştir. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde yalıtım sıvalarının önemli bir kısmının firma beyan değerlerini sağlamadığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle firmalara onay verilirken daha sık kontrol yapılmalı ve denetlemeler artırılmalıdır. Bu sayede, firmaların pazarladığı ürünlerin kalitesi artırılacak enerji tasarrufu sağlayan yeni nesil çevreci ürünler kullanıcıya ulaştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Thermal insulation is all the measures taken in order to keep indoor temperatures at desired levels, to save energy in heating-cooling processes against external climatic conditions, to solve environmental problems and to reduce air pollution. Thermal insulation; at the same time it protects against external influences and extends the life span and reduces the operating costs as the building physics conditions are fulfilled. Within the scope of this thesis, it is aimed to investigate the conformity of declared heat insulation mortars according to TS EN 998-1 standard to other criteria specified in this standard, especially heat conductivity coefficient and compressive strength, and to compare the findings with declared values. For this purpose, plaster mortar samples were produced from the heat insulation facilities belonging to five different domestic companies. Fresh unit consistency, fresh unit volume mass, air content determination and dry unit volume mass, pressure and bending strength, capillary water absorption and thermal conductivity coefficient values of fresh samples were obtained. In addition, energy loss calculations and savings rates of traditional and thermal insulation plants have been determined. When the obtained data were evaluated, it was observed that a significant part of the isolation plants did not satisfy the firm declaration values. Therefore, more frequent checks should be made and audits should be increased when the firm is approved. In this way, the next generation of energy-saving products that will increase the quality of the products marketed by the companies will be delivered to the users.