Acil servise karbonmonoksit zehirlenmesi ile başvuran olgularda netrin-1 düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of netrin-1 levels in cases with carbon monoxide poisoning in emergency department
- Tez No: 507426
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE EMEKTAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Karbonmonoksit, acil servis, netrin-1, nörolojik etkilenim, Carbon monoxide, emergency, netrin-1, neurological effect
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş ve Amaç: Karbonmonoksit (CO) gelişmiş ülkelerde akut zehirlenmeye ve yangına bağlı ölümlerin en yaygın nedenidir. CO toksisitesi, hipoksiye duyarlı dokularda kalıcı yaralanmalara neden olabilir. Bu çalışmanın amaçları, CO zehirlenmelerinde netrin-1'in düzeylerini değerlendirmek, zehirlenme şiddeti ile ilişkisini belirlemek ve serum netrin-1 proteini ile nörolojik semptomlar arasındaki ilişkiyi saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma kesitsel, prospektif bir çalışmadır. Çalışmaya 1 Kasım 2017 ile 30 Nisan 2018 tarihleri arasında Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine başvuran CO zehirlenmesi geçiren hastalar dahil edildi. Hastalar nörolojik etkilenimlerine göre iki gruba ayrıldı. Kontrol grubu ise, benzer yaş ve cinsiyette kronik hastalığı olmayan sağlıklı gönüllülerden oluşturuldu. İki gruptan 0. saatte ve sadece hasta grubundan 4. saatte netrin-1 için kan alındı. Çalışma süresince elde edilen ve çalışma formlarına kaydedilen tüm verilerin istatistiksel analizi, SPSS 20.0 (Chicago, IL, USA) ® istatistik yazılımı kullanılarak yapıldı. p0.05). Ayrıca serum netrin-1 düzeyleri ile karboksihemoglobin (COHb) düzeyleri arasında korelasyon saptanmadı (korelasyon katsayısı (r) =0.04, p=0.97). Sonuç: Çalışmamızda CO zehirlenmesi geçiren hastalarda netrin-1 düzeyini, önemli ölçüde yüksek bulduk. Bu sonuç bize CO zehirlenmesinde netrin-1'in bir stres belirteci olarak yükseldiğini göstermektedir. Nörolojik etkilenimi olan hastalarda netrin-1 düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulamasak da CO zehirlenmelerinde netrin-1 düzeylerinin subklinik nörolojik etkilenmeyi gösterdiğini düşünüyoruz. Bu konuda CO zehirlenmesi geçiren, ciddi nörolojik etkilenimi olan hastalarda yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Carbon monoxide (CO) is the most common cause of acute poisoning and fire-related deaths in developed countries. CO toxicity may cause permanent injuries hypoxia-sensitive tissues. The objectives of the present study were to assess netrin-1 levels in CO poisoning, to determine its relationship with poisoning severity and to determine the relationship between serum netrin-1 protein level and neurological toxicity. Material and Method: This is a cross-sectional prospective study. It inclueded patients in the Kecioren Training and Research Hospital, Emergency Department between 1st of November, 2017 and 30th of April, 2018 with the patients who have poisoning. The patients were categorized into two groups on the basis of neurological involvement. The control group consisted of healthy volunteers of similar age and sex, without any chronic disease. The two groups were sampled for netrin-1 at 0th hour and the patient group only was sampled for netrin-1 at 4th hour. Statistical analyze of the study data obtained during the study period and recorded on study forms was performed with SPSS for Windows®20.0 (Chicago, IL, USA) ® statistical software package. Values of p0.05) with respect to netrin-1 levels. Moreover there was no correlation between serum netrin-1 level and carboxyhemoglobin (COHb) levels (r =0.04, p=0.97). Conclusion: Our study demonstrated a significantly higher netrin-1 level in patients with CO poisoning. This suggests that netrin-1 is elevated as a stress marker in CO poisoning. Although we don't find a significant difference in netrin-1 levels in patients with neurological impairment in CO poisoning, netrin-1 may be show subclinically neurologically effects. We are of the opinion that netrin-1 can not be used as a marker of poisoninig severity. There is need for new studies with netrin-1 and CO poisoning patients who has serious neurological effects.