Türkiye'de yetiştirilen bazı yulaf çeşitlerinin fiziksel, kimyasal özellikleri ve ekmek yapımına uygunluğu
  1. Tez No: 50746
  2. Yazar: G.ÖZLEM DEĞİRMENCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. S. SEZGİN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yulaf, yulafın öğütülmesi, Yulaf ve sağlık, yulaf ekmeği, Oats, oat milling, oat and health, oat bread
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Ill ÖZET TÜRKİYE'DE YETİŞTİRİLEN BAZI YULAF ÇEŞİTLERİNİN FİZİKSEL, KİMYASAL ÖZELLİKLERİ VE EKMEK YAPIMINA UYGUNLU?U DE?İRMENCİO?LU, G. ödem Ytfksek lisans tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi; Prof.Dr. S. Sezgin ÜNAL Ağustos, 1996, 53 sayfa Bu araştırmada, 1995 yılında Türkiye'de faildi bölgelerde yetiştirilen Apak ve Chekota yulaf çeşitlerinin fiziksel, kimyasal özellikleri belirlenmiş, örneklerin öğütülmesiyle elde edilen yulaf unlarının kimyasal ve teknolojik özellikleri incelenmiştir. Bühler Laboratuvar Değirmeninde öğütülen yulaf örneklerinin pasaj unları kül miktarları % 0.7-0.8 olacak şekilde paçal yapılmıştır. Elde edilen yulaf unlan (% 30 oranında) buğday unu ile birlikte kullanılarak ekmek yapımına uygunluğu belirlenmeye çalışılmıştır. Ekmek yapımında yulaf unu kullanımının su kaldırma oranım ve hamur verimini artırdığı görülmüştür. Ekmek ve hacim verimleri bakımından en iyi sonuç ise İzmir yulaf unundan yapılan ekmek örneğinde belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT THE PHYSICAL AND CHEMICAL PROPERTIES OF SOME OAT VARIETIES GROWN IN TURKEY AND THEIR SUITABILITY TO BREAD MAKING DE?İRMENCÎO?LU, G. Özlem Msc in Food Engjneeing Supervisor: Prof. Dr. S. Sezgin ÜNAL August, 1996, 54 pages In this research, the physical and chemical properties of Apak and Chekota oat varieties grown in Turkey in 1995 were determined. The chemical and technological properties of oat flour which was produced by milling oat samples, were examined. Oat samples were milled by Buhler Laboratory Miller and flour samples were mixed to give ash content of 0.7-0.8 % (D.M.%). Oat flour and wheat flour were mixed in a ratio of 30:70 and was investigated the suitabliry for bread making. In the bread samples which were produced by oat-wheat flour, water absorption values and dough yield were increased. The bread which was made from oat flour of Izmir was the best in terms of bread and volume yield.