Türkiye'de meydana gelebilecek depremlere karşı afet yönetim sistemi ve acil durum yönetimi performansının veri zarflama analizi ile değerlendirilmesi
Performance evaulation of disaster management system and emergency management for earthquake that may occur with data envelopment analysis in Turkey
  1. Tez No: 507738
  2. Yazar: UFUK ALTINSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM AKSAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Kriterli Karar Verme, Veri Zarflama Analizi, Afet Yönetim Sistemi, Deprem, Performans Analizi, Multi-Criteria Decision Making, Data Envelopment Analysis, Disaster Management System, Earthquake, Performance Analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Doğal kaynaklı ve beşeri kaynaklı afetler insanlar için gittikçe daha fazla riskli ve zararlı olmaktadır. Teknoloji tabanlı ve endüstri kaynaklı gelişmeler nüfus yoğunluğu fazla yapılaşmalarla bir arada düşünüldüğünde afet tehlikesini devamlı arttırmaktadır. Bu durum insanları olası afetlere karşı daha hassas olmaya zorlamaktadır. İnsanlar afetlerin yönetilmesi gerektiğini kabul ederek, afet yönetim sistemleri kurmaktadırlar. Ülkemiz de üzerinde bulunduğu coğrafya sebebiyle deprem tehlikesi yüksek olan ülkeler arasındadır. Bu çalışmada, yakın zamanda meydana gelen dört büyük deprem örneklem olarak ele alınarak, Çok Kriterli Karar Verme Yöntemlerinden biri olan Veri Zarflama Analizi yöntemiyle Türkiye'nin depremlere karşı afet yönetim sistemi performansının değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda Türkiye'de meydana gelebilecek depremlere karşı oluşturulan afet yönetim sisteminin yeterli olup olmadığı, sistemin eksik yanlarının neler olduğu ve ne gibi tedbirler geliştirilmesi gerektiği ayrıntılı bir şekilde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Natural disasters and human sourced disasters are getting more risky and hazardous to humans. Technological and industrial developments are getting increased the disaster risk when population density is considered together with urbanization. This situation makes people more sensible to disasters. Admitting the disasters must be managed; people have established disaster management systems. Our country is also among the countries with high earthquake risk due to geography it is on. In result of study, it is elaborately analyzed that whether disaster management system made for earthquakes which may occurred in Turkey adequate or not, whether or not any missing sides of the system and what kind of precautions are needed to be developed. In this study, having taken the four major earthquakes occurred recently as a sample, Turkey's disaster management system performance against the earthquakes is evaluated with the Data envelopment analysis (DEA) method which is one of the multi criteria decision making method.