2010-2015 yılları arasında 3. basamak ulusal yenidoğan taraması kapsamında değerlendirilen ve işitme kaybı belirlenen bebeklerin izlem bulguları
Follow-up indications of the infants that had been evaluated and been discovered to have hearing loss within the 3RD level national newborn screening between the years 2010 and 2015
  1. Tez No: 507924
  2. Yazar: DİDEM ERKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNAY KIRKIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, Yenidoğan işitme taraması, İşitme kaybı, Newborn, Newborn Hearing Screening, Hearing Loss
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Kliniğimizde 2010-2015 yılları arasında yapılan yenidoğan işitme taramasından (YDİT) kaldığı için ileri tetkiklerle değerlendirilen bebeklerin işitme kaybı tip ve derecesinin belirlenmesi, işitsel rehabilitasyona alınan bebeklerin dil gelişimlerinin kronolojik yaşları ile karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde 2010–2015 yılları arasında 10.500 bebeğe YDİT yapıldı. Yenidoğan işitme tarama testinden kalan 198 bebek ileri odyolojik değerlendirme için kontrole çağırıldı. Kontrole getirilen 113 bebek çalışmaya dahil edildi. Çalışmada yer alan bebeklerin risk faktörlerine ve test sonuçlarına YDİT kayıt defteri ve hasta raporlarının incelenmesi ile ulaşıldı. İşitme cihazı kullanan ve aile eğitimi programına düzenli olarak getirilen bebeklerin dil gelişimleri hakkındaki bilgiye Denver II Gelişim Testi veya Preschool Language Scale, Fourth Edition (PLS-4) testlerinden ulaşıldı. Bulgular: İleri odyolojik değerlendirme için kontrole çağırılan 198 bebekten 113'ü verilen randevuya getirildi. Çalışmada değerlendirilen bebeklerden 65'i erkek, 48'i kızdı. Bebeklerin yenidoğan işitme tarama yaş ortalaması 40.50 ± 42.34 gün (minimum 2 gün, maksimum 183 gün, ortanca değeri 30 gün) olarak belirlendi. İşitme kaybı tanı yaşının ortalaması 115.25 ± 54.71 (minimum 16 gün, maksimum 253 gün) gün olarak saptandı. Tanısal test sonuçlarına göre bebeklerden 41'inde (%0,3) konjenital işitme kaybı mevcuttu. İşitme kaybı belirlenen bebeklerden 17'sine işitsel amplifikasyon önerildi. İşitme cihazı (İC) önerilme yaşının ortalaması 128.94 ± 75.76 gün olarak belirlendi. İC'li amplifikasyon önerilen 17 bebekten sekizi aile eğitimi programına düzenli olarak getirildi. Bu sekiz bebeğin dil gelişim durumları kronolojik yaşları ile karşılaştırıldı. Bir bebeğin dil gelişimi yaşıtlarından ileri, bir bebeğin dil gelişimi yaşıtlarıyla aynı idi. Altı bebeğin dil gelişimi yaşıtlarından geri idi. Çalışmada en sık görülen işitme kaybı risk faktörleri prematüre doğum, hiperbilirubinemi, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kalma ve doğum sırasında oksijensiz kalma idi. Sonuç: Çalışmada tanı testine ve aile eğitimi programına getirilmeyen bebeklerin olduğu görüldü. Kırk bir bebekte konjenital işitme kaybı, 32 bebekte efüzyona bağlı iletim tipi işitme kaybı mevcuttu. Aile eğitimine düzenli getirilen sekiz bebekten altısının dil gelişimi yaşıtlarından geri idi.
Özet (Çeviri)
Objective: It is aimed to determine the type and level of hearing loss of the infants who were further examined for being failed Newborn Hearing Screening (NHS) in our clinic between the years 2010 and 2015 and to compare lingual development and chronological age of the infants who brought under auditory rehabilitation. Material and Method: Ten thousand five hundred babies had NHS performed at our clinic between the years 2010 and 2015. The failed 198 babies from the NHS test were recalled to control for further audiologic evaluation. The 113 infants brought to the control were included in the study. The risk factors and test results of the babies in the study were reached by reviewing the NHS registry and patient report. The knowledge about the language development of infants who use hearing aids and who are regularly introduced to the family education program has been found by Denver II Developmental Test or Preschool Language Scale, Fourth Edition (PLS-4) Results: One hundred thirteen of 198 babies that are recalled to control for further audiological evaluation were included in the appointment. Of the babies evaluated in the study, 65 were male and 48 were female. Mean age of newborn hearing screening has been determined as 40.50 ± 42.34 days (minimum 2 days, maximum 183 days, median 30 days). Mean age of hearing loss diagnosis has been determined as 115.25 ± 54.71 days (minimum 16 days, maximum 253 days). According to the results of diagnostic tests, 41 babies had congenital hearing loss (0,3%). Auditory amplification was recommended to 17 of the babies with hearing loss. Mean age of the proposed hearing aids (HAs) has been determined as 128.94 ± 75.76 days. Eight of the 17 recommended HAs with amplification were regularly introduced to the family education program. These eight babies' language development situations were compared with chronological ages. One baby's language development was advanced from as his age, one baby's language development was the same as his age. The six babies' language development was back from their peers. The most common hearing loss risk factors in the study were premature birth, hyperbilirubinemia, stay in the neonatal intensive care unit and oxygen deprivation (asphyxia) during labor. Conclusion: It was seen that there were infants in the study who were not brought to the diagnostic test and family education program. Fourty one infants had congenital hearing loss, 32 infants had conductive hearing loss related to effusion. Language development of six of the eight infants who brought regularly to family education was back from their peers.