Üç farklı elastik ligatür türünün PCR (Polimeraz zincir reaksiyonu) yöntemi ile mikrobiyal açıdan ve AFM (Atomik kuvvet mikroskobu) ile yüzey pürüzlülüğü bakımından incelenmesi
An in vivo investigation of three different elasticligatures by PCR (Polymerase chain reactġon) formġcrobġologġcal and AFM (Atomic force microscope) forsurface roughness
  1. Tez No: 507971
  2. Yazar: ÇAĞLAR DAĞDEVİREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: AFM, in vivo, PCR, S.mutans, yüzey pürüzlülüğü, AFM, in vivo, PCR, surface roughness, S.mutans
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda tedavisine başlanmış olan 10 hasta (6 erkek, 4 kız; 13,58 ± 0,79 yaş) ile yürütülmüştür. Cross quadrant invivo olarak dizayn ettiğimiz çalışmamızda üç farklı elastik ligatürün mikrobiyolojik açıdan ve yüzey pürüzlülüğü bakımından incelenmesi yapılmıştır. Hastalardan T0, T1, T2, T3 ve T4 olmak üzere 5 ayrı zamanda PI ve GI ölçümleri yapılmıştır. Hastaların ağzından T1, T2, T3 ve T4 zamanlarında çıkarılan elastik ligatürlere S.mutans sayısının belirlenebilmesi için real time PCR analizi yapılmıştır. Yüzey pürüzlülüğü analizleri, AFM ile değerlendirilmiştir. Başlangıç PI ve GI ölçümleri, tüm tedavi periyodu boyunca yapılan ölçümlerden anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Tedavi boyuca yapılan PI ve GI ölçümlerinin kendi aralarında karşılaştırmasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Grupların toplam bakteri sayısının birbirleri ile karşılaştırmasında I. Grup elastik ligatürler üzerinde biriken S mutans sayısı diğer tüm gruplardan anlamlı şekilde fazla bulunmuşur. Diğer elastik ligatür grupları arasında ya da bu gruplar ile kontrol grubu arasında ise anlamlı fark bulunmamıştır. Tüm grupların başlangıç yüzey pürüzlülüğü (Ra0) ve ağızda kullanılmış yüzey pürüzlülüğü değerleri (Ra1) değerleri birbirlerinden farklı bulunmuştur. Grupların Ra0 ve Ra1 değerlerinin karşılaştırmasında I.grupta Ra0 anlamlı derecede büyük bulunmuştur. II. Grupta ve III. grupta ise anlamlı bir farka rastlanmamıştır. Elastik gruplarının yüzeyinde biriken toplam S.mutans sayısı ile Ra1 parametreleri arasında korelasyon bulunamamıştır. Sonuç olarak yüzey pürüzlülüğü ile mikroorganizma kolonizasyonu arasında bir ilişki saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out with 10 patients (6 males, 4 females, 13,58 ± 0,79 ages) who have been started to be treated at Gaziantep University Dentistry Faculty Orthodontics Department. In our cross quadrant in vivo study, three different types of elastic ligatures were examined in terms of microbiological and surface roughness. PI and GI measurements were made at 5 different times as T0, T1, T2, T3 and T4. Real time PCR analysis was performed on the elastic ligatures extracted from the mouths of the patients at T1, T2, T3 and T4 times. Surface roughness analyses were evaluated with AFM. Initial PI and GI measurements were significantly lower than the measurements made during the entire treatment period. There was no significant difference between the PI and GI measurements compared to each other throughout the treatment. When compared the total number of bacteria in each group, the number of S. mutans accumulated on Group I elastic ligatures was significantly higher than all the other groups. There was no significant difference between the other elastic ligature groups or between these groups and the control group. A significant difference was found when the initial surface roughness values (Ra0) of all groups were compared. The initial surface roughness values (Ra0) and the surface roughness values after used in the mouth (Ra1) of all groups were found to be different from each other. In the comparison of the Ra0 and Ra1 values of the groups, Ra0 value of Group I was found significantly high. In Group II and Group III, no significant difference was found. There was no correlation between the total number of S. mutans accumulated on the surface of the elastic groups and the Ra1 parameters. As a result, no correlation was found between surface roughness and microorganism colonization.