Polikistik over sendromlu kadınlarda interlökin 6 düzeyinin vücut kitle indeksi ve insülin direnciyle ilişkisi
Interleukin 6 levels body mass index andinsulin resistance relationship in policystic ovary syndrome women
- Tez No: 507991
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ŞİVEKAR TINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Biochemistry, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik Over Sendromu (PKOS), Hiperandrojenizm, interlökin 6 (IL 6)
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Çalışmamızda Polikistik over sendromlu kadınlarda Vücut Kitle İndeksi ve insülin direncinin interlökin 6 ile ilişkisini saptamayı amaçladık. Materyal-Metod: Hastanemiz Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvuran ve polikistik over sendromu (PKOS) tanısı konulan, 18-45 yaş arası (ortalama yaş 27,3), 48 kadın hasta ve kontrol grubu olarak benzer yaş grubundan, 45 sağlıklı kadın çalışma kapsamına alındı. Hastalar prospektif olarak incelendi. Araştırma formları oluşturulup hasta ve kontrol grubu hakkında gerekli bilgiler kaydedildi, hastalar gönüllü onam formlarını okuyup imzaladı. Hasta ve kontrol grubundan biyokimya, lipid profili, hormonal parametreler, insülin düzeyi ve interlökin 6 düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Çalışmamıza dahil ettiğimiz toplam 93 hastada, hasta ve kontrol grubunun yaşları incelendiğinde kontrol grubu random ve gönüllü onayıyla seçilmesinden dolayı hasta grubuna göre daha yaşlı olarak bulundu. Yaş faktöründen dolayı trigliserid ortalaması kontrol grubunda anlamlı derecede yüksek olarak bulunmasına karşın LDL düzeyleri arasında bir fark bulunmamıştır. İki grup arasında HDL düzeyleri karşılaştırıldığında kontrol grubu anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. Hormon parametreleri ise beklendiği üzere LH, testosteron ve DHEA-s PKOS'lu grupta anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. BMI değerleri açısından fark elde edemediğimiz iki grubumuz arasında, insülin dirençlerini karşılaştırmak amacıyla baktığımız HOMA-IR değerinde gruplar arasında fark saptanmamıştır. İnterlökin 6 için baktığımızda ise her iki grup arasından PKOS grubunda IL-6 düzeyleri anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda Polikistik Over Sendromlu kadınlarda kontrol grubuna göre BMI ve HOMA-IR değerleri arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Ancak interlökin 6 düzeylerine bakıldığında PKOS'lu grupta anlamlı derecede yükseklik saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to determine the relationship between body mass index and insulin resistance with interleukin 6 in women with Polycystic Ovarian Syndrome. MaterielandMethods: Forty-five healthy women, aged 18-45 years (mean age 27.3), 48 female patients with a diagnosis of Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) who were admitted to our Hospital for Obstetrics and Gynecology and control group were included in the study. Patients were examined prospectively. Research forms were created and necessary information about the patient and control group was recorded. The patients read and signed voluntary acknowledgment forms. Biochemistry, lipid profile, hormonal parameters, insulin level and interleukin 6 levels were measured in the patient and control group. Results: In the total of 93 patients included in our study, when the ages of the patient and control group were examined, the control group was found to be older than the patient group because it was selected randomly and voluntarily. The triglyceride level was significantly higher in the control group compared to the LDL levels. HDL levels were significantly higher in the control group than in the control group. Hormone parameters were significantly higher in the group with LH, testosterone and DHEA-s PCOS than expected. There was no difference in the HOMA-IR values between the two groups in which we could not distinguish between the BMI values and the insulin resistance between the two groups. When we looked for interleukin 6, the levels of IL-6 in the PCOS group were significantly higher between the two groups. Conclusion: In our study, there was no significant difference between BMI and HOMA-IR values in women with Policystic Over Syndrome according to the control group. However, when the levels of interleukin-6 were examined, significant elevation was found in the group with PCOS. KeyWords: Polycystic Over Syndrome (PKOS), Hyperandrogenism, Interleukin 6 (IL 6)