Türk tütünlerinin fide ve tarla dönemleri arasında bazı kimyasal madde içerikleri yönünden ilişkilerin saptanması
- Tez No: 50817
- Danışmanlar: PROF.DR. SEVAL SEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tütün, Türk tütünleri, tütün fideleri, Türk tütünlerinin kimyasal madde içerikleri, Tobacco, Turkish tobaccos, tobacco seedlings, chemical components of Turkish tobaccos
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 29
Özet
ÖZET TÜRK TÜTÜNLERİNİN FİDE VE TARLA DÖNEMLERİ ARASINDA BAZI KİMYASAL MADDE İÇERİKLERİ YÖNÜNDEN İLİŞKİLERİN SAPTANMASI SÜBERO?LU, Yüksel Talat Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Seval Sekin Mayıs 1996, 34 Sayfa Deneme 16 Türk Tütün çeşidi olan Karbağlar 6265, izmir Özbaş, 6/1 A, Sanbağlar 407, Ege 64, Sanbağlar 402, Bafra 6391, Basma 192/23, Samsun Maden 2421, Samsun Canik 190/5, Bitlis, N. Rustica 1 5. Düzce Özbaş, Bursa 1 8000, Hendek 2 ve Agonya ile 1994 yılında izmir Bornova'da tesadüf blokları deneme desenin göre 3 tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. Bu çalışmada her çeşitten fide do nemindeyken, tarla aşamasında ise hasat sonu (yaş yaprak) ve kurutma sonunda (kuru yaprak) örnekler alınarak kimyasal analizleri yapılmış, şeker, nikotin, toplam-N, küL Ca, K ve Mg, bakımından aralarındaki ilişkiler saptanmaya çalışılmıştır. Tarla aşamasında yaş yapraklar ile kuru vapraklar arasında incelenerkimyasal özelliklerden sadece nikotin, kül Ca ve K bakımından pozitif yönde öneme sahip bir korelasyon saptanmıştır. Çeşitlerin fideleri ile yaş yapraklan, fideleri ile kura yapraklan arasında ise bir korelasyon bulunamamıştır
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ESTABLISHMENT OF THE RELATIONSHIP AMONG CERTAIN CHEMICAL COMPONENTS OF THE SEEDLINGS, GREEN LEAVES AND CURED LEAVES OF TURKISH TOBACCOS SÜBERO?LU, Yüksel Talat MC in Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Seval Sekin May 1 996, 34 pages This experiment was performed in Bornova, İzmir in 1994 by using randomized block experimental desing with 3 replications. In the experiment the fallowing 16 Turkish tobacco varieties were used: KarabagJar 6265, Izmir Ozbaş, 6/1 A, Sanbaglar 407, Ege 64, Sanbağiar 402, Bafra 6391, Basma 192/23, Samsun Maden 2421, Samsun Canik 190/5, Bitlis, N. Rusiica 15, Düzce Özbaş, Bursa 18000, Hendek 2 ve Agonya Samples from alî varieties were taken both in their seedling and field periods and analysized chemically to establish the relationship with sugar, nicotine. total-N, ash, Ca, K. and Mg levels. The conclusion was that there is a positive correlation between green and cured leaves in their field period in terms of only nicotine, ash, Ca and K. No correlation has been observed between seedlings and green leaves and seedlings and cured leaves related to their chemical components.