Ötiroid nodüler guatrlı hastaların DNA hasarı ve tamiri açısından değerlendirilmesi
Evaluation of DNA damage and repair in euthyroid patients with nodular goiter
  1. Tez No: 508449
  2. Yazar: BÜŞRA DÜZGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİYET ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Genom Hasarı, H2AX yöntemi, 53BP1, Ötiroidi, Guatr, Genome damage, H2AX assay, 53BP1, Euthyroid, Goiter
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Tiroid nodülleri ülkemizde ve dünyada yaygın olarak görülen her cins ve yaşta rastlanan hastalıklardan biridir. Tiroid nodüllerinin belli bir oranında kanser ortaya çıkmasına rağmen çoğunluğu benigndir. DNA çift zincir kırıkları (ÇZK), iyonize radyasyon, ultraviyole ışığı ve kimyasal bileşikler gibi ekzojen ajanlarla ve replikasyon hataları, deaminasyon gibi endojen ajanlarla oluşabilir. P53 bağlayıcı protein 1 (53BP1) de, fosforlanmış H2AX'e (γ-H2AX'e) bağlanır ve DNA çift iplik kırıklarının tamirini düzenler. Bu çalışmada, ince iğne aspirasyon biyopsisi uygulanan ötiroid nodüler guatrlı hastalardaki DNA hasarı ve tamirinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada, ötiroid nodüler guatrlı 33 hasta ve 52 sağlıklı kontrol toplam 85 kişiden EDTA'lı tüplere 3 ml periferal kan örnekleri alındı. Alınan kan örnekleri Aklides Nuk sistem protokolüne uygun şekilde hazırlanarak elde edilen preparatlar, tam otomatik Aklides okuma sistemi ile γ-H2AX ve 53BP1 fokuslarının analizi yapıldı. Elde edilen değerlerin istatistiksel karşılaştırılması Mann-Whitney U testi kullanılarak yapıldı. Çalışmamızda, ötiroid nodüler guatrlı hastalardaki hücre başına γH2AX fokus sayısının, γH2AX pozitif hücre oranının, 53BP1 pozitif hücre oranının ve apopitotik hücre sayısının kontrol kişilere göre daha yüksek olduğu bulundu (p < 0.05). Sonuç olarak bu çalışmada, ötiroid nodüler guatrlı hastaların periferal kan örneklerinde γ-H2AX ve 53BP1fokus analizleri ile DNA hasarının (ÇZK'ları) ve DNA tamir kapasitelerinin arttığını gösterdik.
Özet (Çeviri)
Thyroid nodules are one of the most common diseases of all gender and ages in our country and worldwide. Although thyroid cancer accounts for a small percentage of thyroid nodules, the majority are benign. Double strand breaks (DSB) can be caused by exogenous agents such as ionizing radiation (IR), ultraviolet radiation (UV) and chemical compounds and endogenous agents such as deamination, replication faults. P53 binding protein (53BP1) bound γ-H2AX which is a phosphorylated form of H2AX. 53BP1 was regulated DSB repair. The present study was conducted to evaluate DNA damage and repair in euthyroid patients with nodular goiter performed fine needle aspiration biopsy. In this study, 3 ml of peripheral blood samples were taken from 85 subjects (33 euthyroid patients with nodular goiter and 52 healthy subjects) to test tubes with EDTA. Blood samples were prepared in accordance with the Aklides Nuk System protocol. 53BP1 and γ-H2AX foci on slides prepared were analyzed with Aklides fully automatic system. The statistical comparisons of data were analyzed using Mann-Whitney U test. In our study the number of γ-H2AX foci per cell, γ-H2AX positive cell ratio, 53BP1 positive cell ratio and the number of apoptotic cells of euthyroid patients with nodular goiter was found to be higher than in those of control individuals (p < 0.05). In conclusion, in this study we showed that DNA damage and repair capacities were increased in blood samples of euthyroid patients with nodular goiter by using γ-H2AX and 53BP1 foci analysis.