Modifiye epitel debridman tekniği ile kornea kollajen çapraz bağlama tedavisi sonuçları
Corneal collagen cross-linking treatment results with modified epithelial debridement technique
  1. Tez No: 508478
  2. Yazar: SEVİM AYÇA SEYYAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER METE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Modifiye epitel debridmanı, kornea endoteli, kornea kollojen çapraz bağlama tedavisi, keratokonus, Modified epithelial debridement, corneal endothelium, corneal colloidal cross-linking therapy, keratoconus
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş ve amaç: Keratokonus tanılı olgulara, topografik haritalarına göre modifiye epitel debridman tekniği ile yapılan kornea kollojen çapraz bağlama tedavisinin bir yıllık takip sonuçlarının değerlendirilmesi. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza; keratokonus tanısı almış 40 olgunun 40 gözü dahil edildi. Tüm hastalara çapraz bağlama tedavisi öncesi ve sonrası 1.ay, 3.ay, 6.ay, 12.ay'da detaylı göz muayenesi yapıldı. Speküler mikroskobik muayene, Nidek CEM-530; topografik analiz, üç boyutlu, hareketli Scheimpflug kamera ve plasido disk kullanan Sirius ile gerçekleştirildi. Sferik eqivalan, düzeltilmemiş ve düzeltilmiş en iyi görme keskinliği, santral korneal kalınlık, anterior korneal yüzeyde ektazinin en yüksek noktası (Kvf), posterior korneal yüzeyde ektazinin en yüksek noktası, keratometrik değerler (SimK1 ve SimK2), en düz meridyen (K1), en dik meridyen (K2) ve bunların ortalaması, korneal endoteliyal hücre sayısı, altıgen hücrelerin yüzdesi, varyasyon katsayısı gibi parametreler her kontrolde kaydedildi Bulgular: Çalısmamıza yaşları 11 ile 31 arasında değişen yarısı kadın, yarısı erkek 40 hasta alınmıştır. 6 olgunun 1. derece akrabasında, 5 olgunun 2. derece akrabasında keratokonus hikayesi vardır. 23 olgu gözlerini sık ovalamakta, 2 olgu gözlerini çok sık ovalamakta, 15 olgu ise gözlerini nadiren ovalamaktadır. Amsler Krumeich sınıflamasına göre 16 olgu evre 1, 16 olgu evre 2, 8 olgu ise evre 3'tür. Modifiye epitel debridmanı ile yapılan CXL öncesi ve sonrası 1.ay, 3.ay, 6.ay, 12.ay sferik eqivalan ölçümleri arasında azalma izlendi (p=0.001). CXL öncesi ve sonrasında, düzeltilmemiş görme keskinliği ve en iyi düzeltilmiş görme keskinliği açısından anlamlı bir artış bulundu (sırasıyla; p=0.001, p=0.001). Endotel hücre sayısı ve endotel varyasyon katsayısı ölçümlerinde takip aralıkları arasında anlamlı bir fark görülmedi (sırasıyla; p=0.088, p=0.059). Endotel hücre hexogonalitesinde istatistiksel olarak artış tespit edildi (p=0.008). Santral kornea kalınlığında (SKK) tedavi sonrasındaki ilk aylarda azalma 6. aydan sonra artma izlendi ve 12. ayda SKK tedavi öncesi durumuna göre daha kalın ölçüldü (p=0.001). KVf ölçümünde zamanlar arasında anlamlı bir fark bulundu (p=0.001). SimK1 ve SimK2 değerlerinde anlamlı fark saptanmadı (sırasıyla; p=0.158, p=0.226). K1 değerlerini zamanlara göre karşılaştırılması sonucunda azalma saptandı (p=0.002). K2 değerlerinde operasyon öncesi ve sonrası farklı aylarda istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler izlendi (p=0.001). K1 ve K2 ölçümlerinde ve ortalamalarında tespit edilen değişiklikler istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.001). Sonuç: Topografik haritaya göre modifiye epitel debridmanı ile yapılan kornea kollajen çapraz bağlama tedavisi keratokonusun ilerlemesini durdurmada ve görme düzeyini arttırmada etkili alternatif bir yöntemdir. Çalışmamızda endotel hücre sayısı ve morfolojisi açısından ciddi, olumsuz bir etkisi olmadığını tespit ettik.
Özet (Çeviri)
Background and aim: In cases with keratoconus, evaluation of one-year follow-up results of CXL with modified epithelial debridement technique according to topographic maps. Materials and Methods: We included 40 eyes of 40 patients who had been diagnosed with keratoconus. Detailed eye examinations were performed before and after all disease cross-linking therapy at 1 month, 3 months, 6 months, 12 months. Specular microscopic examination, Nidek CEM-530; topographic analysis, Sirius using a three-dimensional, moving Scheimpflug camera and plasido disk. Spherical eqivalan, corrected uncorrected and corrected best visual acuity, central corneal thickness (CCT), the anterior corneal surface is the highest point of the ectasine (KVf), the highest point of ectasin on the posterior corneal surface, keratometric values (simK1 and simK2), the most straight meridian (K1), the steepest meridian (K2) and their average, corneal endothelial cell number, percentage of hexagonal cells, coefficient of variation were recorded at each control. Results: Forty patients were enrolled, 20 female and 20 male, aged between 11 and 31 years. There is a story of keratoconus in the first degree relatives of 6 cases and second degree relatives of 5 cases. 23 eyes frequently rub their eyes, 2 eyes rub their eyes very frequently, and 15 eyes occasionally rub their eyes. According to the Amsler Krumeich classification, 16 cases were stage 1, 16 cases were stage 2, 8 cases were stage 3. Decrease was observed between the 1st, 3rd, 6th, and 12th hour spherical equivalent measurements before and after CXL with modified epithelial debridement (p=0.001). There was a significant increase in uncorrected visual acuity and best corrected visual acuity before and after CXL (p=0.001, p=0.001, respectively). There was no significant difference in the endothelial cell counts between the follow-up intervals (p=0.088). There was no significant difference between follow-up intervals in endothelial variation coefficient measurements (p=0.059). A statistically significant increase was detected in endothelial cell hexagonalities (p=0.008). After treatment, central corneal thickness decreased in the first months and increased after sixth month (p=0.001). At 12. month, CCT was thicker than pretreatment (p=0.001). There was a statistically significant difference in the time between the measurements of KVf (p=0.001). There was no significant difference between SimK1 and SimK2 values (p=0.158, p=0.226, respectively). A decrease was detected in the results of the comparison of K1 values over time (p=0.002). Statistically significant changes in K2 values were observed at different months before and after operation (p=0.001). The changes in the K1 and K2 measurements and in the mean values were statistically significant (p=0.001). Conclusions: Corneal collagen cross-linking therapy with modified epithelium debridement according to topographic map is an effective alternative to stop the progression of keratoconus and increase visual acuity. It is thought that there is not a serious negative effect on endothelial cell number and morphology.