Hashımoto tiroiditli klinik ve subklinik hipotiroidili hastalarda total antioksidan kapasite
Total antioxidant capacity in patients with hashimotos thyroiditis presenti̇ng clinical and subclinical hypothyroidism
- Tez No: 508479
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KAÇMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Hashimoto tiroidit, hipotiroidi, ipit peroksidasyon, oksidatif stres, total antioksidan kapasite, Hashimoto's thyroiditis, hypothyroidism, lipit peroxidation, oxidative stress, total antioxidant capacity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Tiroid hormonları mitokondrial oksidatif metabolizmanın düzenlenmesinde A, E, 13-karoten gibi vitaminler ile birlikte proteinlerin sentez ve degradasyonunda dokuların katekolaminlere duyarlılığında ve antioksidan enzim düzeylerinin düzenlenmesinde önemli roloynar. Hashimoto tiroiditi tiroidin en sık görülen inflamatuar hastalığıdır. Hipotiroidizm, oksidatif metabolizmada azalma, lipit ve lipoprotein plazma düzeylerinde belirgin artmayla karakterizedir. Metabolik dengenin bozulması organizmanın oksidan-antioksidan dengesini de bozabilir. Yeni tanı almış 17 klinik, 35 subklinik hipotiroidili Hashimoto tiroidit hastası ve 30 sağlıklı kontrololmak üzere toplam 82 kişi çalışmaya alındı. Hastalarda tedavi öncesi ve sonrası olmak üzere iki kez, kontrol grubunda ise bir kez sT3, sT4, TSH, Anti M, Anti T,MDA, NO, GSH, Total antioksidan kapasite, AKŞ , T. KOL., Lp(a) düzeyleri ölçüldü. Hastalarda tedavi öncesi MDA düzeyleri anlamlı yüksekti. Tedavi sonrası bu yükseklik devam ettiği gibi tedavi öncesine göre daha da yükseldi. Hastaların MDA yüksekliği ile uyumlu olarak tedavi öncesi GSH düzeyleri anlamlı düşük bulundu ve hastaların tedavi sonrası GSH düzeyleri yükseldi ancak kontrole göre düşük kaldı. Hastalarda tedavi öncesi ve sonrası NO, Total antioksidan kapasiteleri açısından bir anlamlı lık bulunamadı. Tedavi öncesi görülen kan lipit parametrelerindeki bozukluk tedavi ile büyük ölçüde düzelmesine karşılık tam olarak normalleşmedi. Sonuç olarak Hashimoto tiroiditli hastalarda artmış lipit peroksidasyonu tespit edildi. Bu artışta tiroid fonksiyonlarındaki bozukluğun yanı sıra hastalığın inflamatuar doğasının da rolü olduğunu düşünüyoruz. Tedavi ile tiroid hormon düzeyi normalleşmesine rağmen MDA düzeyindeki yükseklik bunu teyid etmektedir. Bu nedenle Hashimoto tiroiditli hastaların tedavisine eklenecek antioksidan maddelerin (örneğin E vitamini) oksidan stresiazaltmasının yanı sıra inflamasyon üzerine olan olumlu etkisiyle de yararlı olacağı inancındayız .
Özet (Çeviri)
Thyroid hormones have an important role in regulation of mitochondrial oxidative metabolism, together with the vitamins such as vitamin A. E and beta-carotene, in the synthesis and degradation of proteins, in the susceptibility of tissues against catecholamine and in regulating the level of antioxidant enzymes. The most frequently observed inflammatory disease of thyroid gland is Hashimoto's thyroiditis. Hypothyroidism is charac!erized by decrease in oxidative metabolism and considerable increase in the plasma levels of lipids and lipoproteins. Any changes in homeostasis mayaıso cause changes in the "Oxidant-antioxidant balance of organism. Totally 82 persons of 52 patients with Hashimoto's thyroiditis (17 have clinical and 35 have subclinical hypothyroiditis) and 30 healthy persons were included in this study. fT3 , IT4, TSH, Anti M, Anti T, MDA NO, GSH, total antioxidant capacity, FSG, total cholesterol, Lp(a) levels were measured once in control group and twice (before and after the treatment) in study group. Sefore treatment, MDA levels of patients were significantly high. This level was also high after the treatment and even higher compared with pretreatment levels. Pretreatment GSH levels were found to be significantly low in compliance with MDA levels of and after the treatment GSH levels were rised, however remained lower compared with the control group. Either before or after the treatment of patients, no significant symptomatic findings observed in terms of NO and total antioxidant capacity. Although treatment the irregularity in blood lipid parameters observed before treatment has never been normalized. Consequently, increased lipid peroxidation was found in patients with Hashimoto's thyroiditis. We believe that as well as disorder in the functions of thyroid , inflammatory nature of disease plays a role in the subjectincrease. However thyroid hormone levels were normalized by treatment, the high level of increase in MDA provides this role. It has been suggested that antioxidant substances (such as vitamin E) added to treatment of patients with Hashimoto's thyroiditis may be of use as well as it will have a positive effect on reducing stress.