Yoğun bakım hastalarının akut fizyolojik durum değişiklikleri ile hasta yakınlarında görülen anksiyete ve uyku bozukluğu ilişkisi
The relati̇onship between anxiety and sleep disturbances seen in relatives of patients with acute physiological status changes of intensive care unit patients, beki̇r opuş, medical specialty dissertation
  1. Tez No: 508529
  2. Yazar: BEKİR OPUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER KILIÇARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, hasta yakını, anksiyete ve uyku bozukluğu, Intensive Care Unit, The relatives of the patient, anxiety and sleep disorders
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Yoğun bakım hastalarının fizyolojik durumlarındaki değişiklik ile hastaların birinci derece yakınlarında görülen anksiyete ve uyku bozukluğu semptomları arasındaki ilişkiyi belirlemeyi ve sağlık çalışanlarının dikkatini bu konuya çekmeyi amaçladık. Yöntem: Yoğun Bakım Ünitesinde en az 24 saat yatan hastaların 18 yaş üzeri birinci derece yakını olan bir kişiye çalışma hakkında bilgi verilerek yazılı ve sözlü onamları alınıp çalışmaya dahil edildi. Anket uygulamasından önce hastanın demografik bilgileri, Glaskow koma skalası, APACHE II (Acute Physiological and Chronic Health Evaluation) skoru kaydedildi. Hasta yakınları çalışmaya katılmadan önce hastalarının durumu hakkında yoğun bilgilendirildi. İlk anket uygulaması hasta yatışından en erken 24 saat sonra, ikinci anket uygulaması ise hasta yatışından 21 gün sonra yapıldı. Birinci uygulamada Durumluluk ve Sürekli Kaygı ölçeği (STAI), Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), ikinci uygulamada ise sadece durumluluk kaygı ölçeği ve PUKİ uygulandı. Eğer hasta bu sırada taburcu oldu ise, taburculuk esnasında ya da ilk 24 saat içinde serviste uygulandı. Hasta kaybedilirse yakınları ile iletişime geçilip hastaneye çağırılarak ya da hastanın evinde anketin ikinci kısmı tamamlandı. Bulgular: Hasta yakınlarına çalışma süresince uygulanan Durumluk Kaygı Ölçeği skorlarında yakınlık derecesine göre 1.ve 21. günde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunurken (p 0,50) korelasyon mevcuttur. Pittsburgh uyku kalitesi indeksi- APACHE 2 skoru arasında 1. Günde anlamlı korelasyon bulunmuştur. Durumluk Kaygı APACHE 2 skoru arasında kadın ve erkeklerde anlamlı korelasyon görüldü. Pittsburgh uyku kalitesi indeksi- APACHE 2-cinsiyetler arasında kadın ve erkeklerde 1.günde anlamlı korelasyon saptanmıştır. Sonuç: Hastanın akut fizyolojik durumu ile kaygı düzeyi arasında zaman ilerledikçe giderek artan düzeyde ilişki saptanmıştır. Uyku kalitesi ile akut fizyolojik durumu arasında ise başlangıçta ilişki varken zaman geçmesi ile ilişki olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Aim: Intensive Care Unit (ICU) patients with changes in the physiological condition of the patient to determine the relationship between degree relatives in the common symptoms of the anxiety and sleep disorders and other health professionals have begun to draw attention to this issue, we aimed. The Methods: 18 years and older patients hospitalized for at least 24 hours in the intensive care unit provide information about working with first degree relatives of a person to take written and oral repairs were included in the study. APACHE II (Acute Physiological and Chronic Health Evaluation) score was recorded. Relatives of the patients before participations in the study was in formed by the lecturer on the situation of intensive care patients. At the earliest 24 hours after the first survey of the hospitalization and the second survey was done 21 days after admission the patient. In the first application Stait- Trait Anxiety Inventory (STAI), Pittsburgh Sleep Quality Index (PUKİ) and in the second application only state anxiety scale and PUKI were applied. If the patient has been implemented in service within the first 24 hours or during discharge the service performed. If the patient is lost the relatives are invited to the hospital or the second part of the survey was completed in de patient's home. Results: During the study period compared to patients treated with the close proximity of the degree of state anxiety scale score 1st and 21st days found a statistically significant difference (p 0,50). Between APACHE II and PUKI scores there were significantly correlated to the first day. There was a significantly correlation between men and women in state anxiety and APACHE II. In the first day PUKI and APACHE II there is significant correlation between the sexes men and women. Conclusion: Between patient's acute physiological condition and anxiety level a progressing relationship was determined. Between acute physiological status and sleep quality was found to have relations with the passage of time when the relationship is beginning.