Elektif operasyon geçirecek hastalardaki preoperatif anksiyete düzeyinin vücut kitle indeksine göre karşılaştırılması
Preoperative anxiety levels compared to body mass index in patients undergoing elective surgery
  1. Tez No: 508539
  2. Yazar: ALİ ALTINBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK KUTANİS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Preoperatif Anksiyete, vücut kitle indeksi, Preoperative anxiety, body mass index
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Operasyon öncesi dönemde anestezi ve cerrahiyle ilişkili birçok nedene bağlı olarak hastalarda anksiyete hali mevcut olduğu bilinmektedir. Anksiyeteye sebep olan bu nedenler bilinirse, premedikasyonla anksiyetenin giderilmesi için kullanılacak olan yöntemin seçimi daha kolay olur. Preoperatif anksiyete düzeyini yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim gibi birçok faktör etkilemektedir. Bu çalışmada elektif operasyon geçirecek olan 18-65 yaş arası, ASA I-III risk indeksindeki hastaların preoperatif dönemdeki anksiyete düzeylerinin vücut kitle indeksine göre karşılaştırılması amaçlanmıştır. Preoperatif dönemde anestezi polikliniğimizde hastaların demografik bilgilerine, durumsal ve sürekli anksiyeteyi ölçen STAI I ve STAI II testlerine yanıt vermesi istendi. Çalışmamızın sonucunda; preoperatif dönemde çalışmaya dahil edilen hastaların ortalama STAI I değerlerinin yüksek olduğu ve hastalarda preoperatifanksiyete durumunun sözkonusu olduğu anlaşılmaktadır. Preoperatif anksiyete düzeyinin evli olan hastalarda daha yüksek olduğu ve eğitim düzeyinin azaldıkça anksiyete düzeyinin arttığı görüldü. Vücut kitle indeksiyle anksiyete düzeyi arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki görülemedi. Bu çalışmada eğitimin ve düzenli hayatın anksiyeteyi azalttığı bulunmuştur. Fakat vücut kitle indeksinin anksiyeteyi etkilemediği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the preoperative stage, it's known that anxiety presents in the patients depend on many reasons associated with anesthesia and surgery. If the cause of anxiety is known, it is easier to select the method that will be used to eliminate the state of anxiety in the premedication. Preoperative anxiety status is affected many factors such as age, gender, education, marital status. In this study it was aimed to compare patients preoperative anxiety levels according to body mass index who would undergo elective surgery, age were 18-65 and ASA were I-III. The patients asked to answer the demographic datas and STAI-I and STAI-II tests that measures continuous and situational anxietyin the preoperative period. The study concluded that there were high STAI-I values before the operation and the patient had serious anxiety status. Preoperative anxiety status were higher in married patients. It was detected that as education levelsreduced, anxiety scores increased. There was not statistically significant correlation between body mass index and anxiety status. It was found that education and regular life decreased anxiety in this study. However it was concluded that body mass index didn't affect to anxiety.