Soğuk savaş sonrasında savaşın değişen yapısı: Asimetrik savaş
Changing nature of war after the cold war: asymmetrical warfare
  1. Tez No: 508595
  2. Yazar: ONUR EKİNCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖNER AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Asimetrik Savaş, Asimetrik Savaşın Kullandığı Yöntemler, Asimetrik Savaşın Taraflarının Niteliği, Asimetrik Tehdit, Savaşın Değişen Yapısı, Asymmetric War, Methods Used By Asymmetric War, The Nature Of The Sides Of Asymmetric War, Asymmetric Threat, The Structure Of War
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
İktisadın tanımına göre, sınırsız olan insan ihtiyaçları, sınırlı kaynaklarla karşılanmalıdır. İktisat da bunun nasıl gerçekleşeceğini inceleyen bilim dalıdır. Kaynakların sınırlı olması, insanları bu kaynakların paylaşımı hakkında bazı çıkar çatışmalarına sürüklemektedir. İnsanlar, çıkarları çatıştığında ortaya bir anlaşmazlık çıkar ve bu iki temel yolla çözülür: Bunlardan biri barışçıl yöntemler, diğeri ise savaştır. Barışçıl yöntemler denilince akla müzakere gelir ve devletler, uzmanlaştırdığı diplomatlar aracılığı ile bu yöntemi kullanmaktadırlar. Diğer seçenekte ise devletler, müzakere ile çözemedikleri ya da çözebileceklerine inanmadıkları anlaşmazlıklar sonucunda, askerler aracılığıyla savaş yöntemini icra etmektedirler. Bu çalışmanın temel amacı, Thucydides'e atfedildiği şekilde,“güçlü olan istediğini, güçsüz olan yapması gerekeni yapar”sözündeki güçlü-güçsüz kavramlarının, savaş ortamlarında yarattığı avantaj/dezavantaj koşullarının Soğuk Savaş yıllarından itibarıyla değişme sinyallerini verdiğini ve Soğuk Savaş sonrası dönemde ise değiştiğini ve çok aktörlü bir savaş ortamının gündeme geldiğini ortaya koymaktır. Bu bağlamda, bahsi geçen aktörlerin, uyguladığı çatışma teknikleri; silah ve teçhizat dengesi, kazanma hırsı, savaş hukukuna uygunluğu, örgütlenme şekli, medyanın önemi gibi başlıklarla tanımlaması yapılmıştır. Bu çalışmanın önemi ise, aslında daha önceden var olan, ancak savaş türleri arasında en çok kullanılan savaş tipi olarak kendini göstermesinin koşullarını Soğuk Savaş sonrası dönemde, ortaya çıkan tek kutuplu sistemde olgunlaştıran asimetrik savaşın hala gelişmekte olan sürecini incelemektir. Özellikle 11 Eylül 2001 tarihinde Dünya Ticaret Merkezi'ne yönelik gerçekleştirilen terör saldırılarının ardından, artık savaşın sadece devletin askeri unsurlarınca idare edilemeyeceğini fark ettiği ve devletlerin bu yeni savaş tipine uyum sağlamak ile savaşı kontrol etmek için savaşlara daha fazla uzmanlık alanı ilave etme ihtiyacı doğmuştur. Devletlerin, kendilerini diğer devletlerden ayıran ve ihlali durumunda güvenliğini tehdit eden sınırlar, önemini yitirmeye başlamıştır. Savaş, sınırları aşarak sadece orduları değil; devlet organlarını, finans kurum ve kuruluşlarını, ve hatta daha da mikro hale gelerek bireyleri dahi hedef almaya başlamıştır.
Özet (Çeviri)
According to the definition of Economics, unlimited human needs must be met with limited resources, and economics is a science that examines how this will happen. Limited resources lead people to conflicts of interest about sharing these resources. When people conflict with their interests, there is a conflict and this is solved in two main ways: one is peaceful methods, the other is war. In order to do the negotiation work, states use this method through the diplomats they specialize in. In the other option, the states are executing the war method through the military as a result of disagreements they cannot resolve or don't believe they can resolve. The main purpose of this study is to demonstrate that the concepts of power-powerlessness, which are referred to as Thucydides,“what the powerful wants and what the weak does”, have changed from the cold war years to the cold war years, and that a multi-actor War environment has emerged. In this context, the mentioned actors have been identified with the following topics: the techniques of conflict, the balance of weapons and equipment, the ambition to win, the compliance with war law, the form of organization, the importance of the media. The importance of this study is to examine the developing process of the asymmetric war, which matures itself in the single-pole system that emerged after the Cold War, in fact, as the most widely used type of war among the war types. In particular, following the terrorist attacks against the World Trade Center on September 11, 2001, the state realized that the war could no longer be controlled by military elements, and that States needed to adapt to this new type of war and add more areas of expertise to combat the war. There is no point in the borders that distinguish themselves from other States and threaten their security in case of violation. The war has begun to target not only armies, but also state institutions, Financial Institutions and organizations, and even individuals, by becoming even more micro.