Osmanlı Devleti'nde şans oyunları ve kumar (1800-1923)
Games of chances and gambling in the Ottoman Empire (1800-1923)
- Tez No: 508682
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CELAL PEKDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, kumar, piyango, tombala, The Ottoman Empire, gambling, lottery, bingo
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 307
Özet
Bu çalışmada kumarın ve şans oyunlarının Osmanlı Devleti içerisindeki durumu, değişim süreci ve etkileri incelenmiştir. Bu yapılırken zamansal olarak sınırlamaya gidilmiş ve 1800-1923 zaman dilimi esas alınmıştır. Eğlencenin en önemli unsuru oyundur. Osmanlı'da oyunlardan bazılarının kumara aracılık ettiği ve bazılarının da doğrudan kumar amacıyla icra edildiği görülmektedir. Kumar, 19. yüzyıl Osmanlı eğlence hayatının önemli bir unsuruydu. Daha önceden de var olan kumar, bu yüzyılda artmış ve daha görünür hale gelmiştir. Oynanan oyunlar, oynayanlar, bunlara karşı mücadele edenler ve tüm bu olanlardan etkilenenler farklı özellikleriyle dikkat çekmektedir. Bu çalışmanın amacı incelenen zaman dilimindeki kumar olgusunu bütün yönleriyle ortaya çıkarmaktır. Ayrıca elde edilen verileri niteliksel ve niceliksel olarak anlamlandırmaktır. Ekonominin çıkmaza girdiği bu dönemde, önemli bir kaynak olarak piyangoculuk ortaya çıkmıştır. Başlangıçta buna mesafeli duran ve pek de tasvip etmeyen devlet erki, bu tutumunu zaman içerisinde değiştirmiştir. Piyangoculuk, yeni kurulan Türk devletine Osmanlı Devleti'nden miras olarak geçmiştir. Yılbaşı geceleriyle özdeşleşmiş olan tombala, Mütareke Dönemi'nde İstanbulluların en önemli kumar vasıtası olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the situation of the gambling and the games of chance in the Ottoman Empire, the changes and the effects that they had experienced were examined. While this was done, time limitations were made and the 1800-1923 time frame was taken as basis. The most important element of fun is the game. In the Ottoman Empire, it is seen that some of the games were mediated by gambling, and others were conducted for direct gambling. The gambling was an important element of the Ottoman Empire's fun life in the 19th century. The gambling existing in the previous has been increased and become more visible in this century. The games played, the players, the ones who are fighting against them and all those who are affected take attention by their different characteristics. The aim of this study is to reveal the gambling phenomenon in the studied time period in all its aspects. It is also to interpret the data obtained in both qualitative and quantitative way. In a term when the economy got stuck , lottery is emerged as an important resource. In the beginning, the state power, which was distant from it and did not approve much, changed this attitude over time. Lottery was one of the important issues inherited from the Ottoman State to the newly established Turkish state. Bingo, identified with New Year's Eve, became the most important gambling vehicle of the people living in Istanbul during the Armistice Period.