The role of external auditing in reducing creative accounting practices
Yaratıcı muhasebe uygulamalarını azaltmada dış denetlemenin rolü
  1. Tez No: 508683
  2. Yazar: MAMOON ABDULRAHMAN ALI ALBRIFKANI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Muhasebe, Dış Denetim, Finansal Tablolar, Creative Accounting, External Audit, Financial Statements
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Büyük uluslararası şirketlerin dünyadaki çöküşü, mali raporlarda manipüle edilmesine yol açan uygulamaları azaltacak uygun mekanizmaların sağlanmasına olan ilgiyi artırdı. Yapılan araştırmaların çoğu, bu şirketlerin idareleri tarafından ve arzularına göre uygulanan mali tablolardaki bu değişikliklerin şirketlerinin ani çöküşlerinin arkasında olduğunu ve yaratıcı muhasebe denilen şey olduğunu bildiriyor. Bu çalışma, mesleki denetim alanını desteklemeyi amaçlamaktadır. Yaratıcı muhasebe yöntemlerini azaltmada dış denetim rolüne ışık tutuyor ve bu, mevcut araştırmanın araştırmacısı tarafından tasarlanan bir ankete katılmak üzere Duhok şehrindeki farklı ekonomik birimlerden 94 muhasebeci ve denetçi davet ediyor. Çalışma, dış denetlemenin yaratıcı muhasebe uygulamalarını azaltmada bir etkiye sahip olduğu sonucuna varmıştır. Çalışmanın en önemli önerilerinden biri, yaratıcı muhasebe riskleri ve muhasebe ve denetim üzerindeki etkileri üzerine seminerler ve eğitim kursları yapılması ve yatırımcılar ile muhasebe verileri kullanıcıları arasında muhasebe kültürünün geliştirilmesine yardımcı olması için bunlara yardımcı olmasıdır. Yaratıcı muhasebe yöntemlerini keşfetmek ve denetçinin muhasebe bilgisinin güvenilirliğini artırmak için görünür etkisi nedeniyle denetçinin bağımsızlığını ve şeffaflığını sağlamak.
Özet (Çeviri)
The collapse of the huge international companies around the world increased the interest of provision of appropriate mechanisms which reduce practices that lead to manipulation in financial reports. Most of the researches report that these changes in financial statements which are practiced by the administrations of these companies and according to their desires, are behind their companies' sudden collapses, and that is what called the creative accounting. This study aims to support professional auditing domain. It shads the light on the role of the external auditing in reducing the creative accounting methods, and that is through inviting 94 accountants and auditors from different economic units in Duhok city to participate in a questionnaire designed by the researcher of the current study. The study concludes that external auditing has an impact in reducing creative accounting practices. One of the most important recommendations of the study , The need to hold seminars and training courses on the risks of creative accounting and its impact on the accounting and auditing, and the development of accounting culture between investors and users of accounting data to help them to discover the methods of creative accounting, and to ensure the independence and transparency of the auditor for its apparent impact in improving the credibility of accounting information.