Acı̇l servı̇ste toplum kökenlı̇ pnömonı̇ tanısı alan hastalarda; kan copeptı̇n düzeyı̇ ı̇le pnömonı̇ cı̇ddı̇yetı̇ skorlarının prognoz üzerı̇ne ı̇lı̇şkı̇sı̇nı̇n araştırılması
  1. Tez No: 508767
  2. Yazar: KERİM ABATAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN DENİZ ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Toplum kökenli pnömoni, copeptin, mortalite, CRP, prokalsitonin, Community-acquired pneumonia, copeptin, mortality, CRP, procalcitonin
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş ve Amaç: Toplum kökenli pnömoni (TKP)'de hastalık şiddeti ve prognozun öngörmek için pneumonia severity index (PSI), CURB-65. national early warning score (NEWS) ve national early warning score-lactate score (NEWS-L) gibi skorlama sistemleri geliştirilmiş fakat mortaliteyi belirlemede yeterli başarıya ulaşamamıştır. Bu doğrultuda C-reaktif protein (CRP), prokalsitonin (PCT), copeptin gibi biyobelirteçler araştırma konusu olmuştur. Biz de çalışmamızda acil servise başvuran TKP'li hastalarda son yıllarda kullanılan copeptinin prognostik önemini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesi'ne 02.04.2018 tarihi itibarı ile acil servise başvuran, TKP tanısı almış hastaların PSI, CURB- 65, NEWS, NEWS-L skorları hesaplandı; sedimantasyon (ESR), CRP, PCT, copeptin düzeyleri ölçüldü. Otuz günlük takip sonrası ölen hastalar ile yaşayan hastalar arasında hesaplanan değerler karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 61 hastanın 19'u 30 günlük takip süresinde öldü. Hastalar PSI, CURB-65'e göre gruplandırıldığında biyobelirteçler arasında belirgin farklılık izlenmedi. Ölen hastaların ortalama PCT, CRP, copeptin, laktat değerleri yaşayanlara göre belirgin olarak yüksek saptandı. Mortalite tahmini açısından yapılan ROC analizinde en güçlü gösterge PCT, CRP sonrasında ise copeptindi. Biyobelirteçler ve pnömoni şiddet skorları ile oluşturulmuş modellerin ROC analizinde ise en güçlü gösterge CRP+PCT+Copeptin sonrasında ise PSI+PCT idi (area under the curve (AUC) sırasıyla 0.747/0.746). Mortaliteyi bağımsız olarak öngörebilen faktörleri tespit edebilmek amacıyla yapılan lojistik regresyon analizinde tek bağımsız parametrenin CRP olduğu görüldü (Odds Ratio: 1.009 %Cl: 1.001-1.018. p:0.025 ). Sonuç: Bu çalışmanın sonunda copeptinin TKP tanılı hastalarda prognostik önemi gösterilmekle birlikte, biyobelirteçlerden mortaliteyi öngörmede bağımsız tek faktörün CRP olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Scoring systems such as pneumonia severity index (PSI), CURB-65. the national early warning score (NEWS) and the national early warning score- lactate score (NEWS-L) have been developed to predict disease severity and prognosis in community-acquired pneumonia (CAP), but but these scoring systems have not achieved sufficient sumless in determining mortality. Biomarkers such as c-reactive protein (CRP), procalcitonin (PCT), and copeptin have been the subject of research in this direction. We aimed to investigate the prognostic significance of copeptin in patients with CAP in our study. Material and Method: The PSI, CURB-65. NEWS, NEWS-L scores, sedimentation, CRP, PCT, and copeptin levels of the patients who were diagnosed as CAP were evaluated in Dışkapı Yıldırım Beyazıt Educational Research Hospital as of 04.04.2018. After 30 days of follow-up, the values calculated between the patients who died and those who were living were compared. Results: Eight hundred and fourteen patients were included and 19 died within 30 days. When patients were grouped amlording to PSI, CURB-65. there was no significant difference between the biomarkers. The median PCT, CRP, copeptin and lactate values of the dead patients were significantly higher than those of the survivors. In terms of mortality estimation, the strongest indicator in ROC analysis was PCT, followed by copeptin after CRP (AUC 0.730 / 0.730 / 0.663 respectively). In the ROC analysis of models with biomarkers and pneumonia severity scores, the strongest indicator was CRP + PCT + copeptin, followed by PSI + PCT (area under the curve (AUC) : 0.747 / 0.746. respectively). The logistic regression analysis showed that the only independent parameter of mortality was CRP (Odds Ratio: 1.009% Cl: 1.001-1.018. p: 0.025). Conclusion: At the end of this study, copeptin showed prognostic significance in patients with CAP, but CRP was shown to be the only independent predictor of mortality among the biomarkers.