Örgütsel adalet üzerinde yansızlık ilkesinin etkisini belirlemeye yönelik özel hastanelerde yapılan bir araştırma
An investigation in private hospitals to determine the effect of impartiality on organizational justice
  1. Tez No: 508774
  2. Yazar: BURHANETTİN UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ATEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Yansızlık, Özel Hastaneler, Hastane Çalışanları, İnsan Kaynakları, Organizational Justice, Impartiality, Private Hospitals, Hospital Employees, Human Resources
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu tez çalışması örgütsel adalet üzerinde yansızlık ilkesinin etkisini belirlemeye yönelik özel hastanelerde çalışanlar üzerinde yapılan kesitsel bir alan araştırmasıdır. Gereç ve Yöntem: Örgütsel adalet 3 boyut, yansızlık ise 2 boyut olarak ele alınmış olup boyutlar arasındaki ilişki ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Sosyo-demografik özelliklere göre boyutlar arasında farklılık olup olmadığı da incelenmiştir. Çalışma evrenini İstanbul'daki 159 özel hastane kapsamaktadır. Araştırmada örneklem seçme yöntemine gidilerek toplam 16 özel hastaneden 460 hastane çalışanı ile anket çalışması yapılmıştır. Bulgular: Araştırmadaki korelasyon analizi sonuçlarına göre örgütsel adalet ve yansızlık boyutlarında pozitif yönlü; çok düşük, düşük ve orta kuvvette, istatistiki olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Yansızlığın örgütsel adalet üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre; yansızlık boyutu etkileşim adaletini (F: 35,41; p: 0,000), dağıtım adaletini (F:37,781; p:0,000) ve prosedür adaletini (F: 6,255; p:0,000) anlamlı düzeyde etkilemiştir. Yansızlık, etkileşim adaletinin %13,3'ünü, dağıtım adaletinin %14,2'sini ve prosedür adaletinin %2,7'sini yansızlık açıklamaktadır. Sonuç: Hastane çalışanları adalet boyutlarına genellikle olumlu yaklaşım; yansızlık boyutunda ise genellikle olumsuz yaklaşım sergilemişlerdir. Tez çalışmasında yöneticilerin, çalışanlarına karşı tutum ve davranışlarında yansız olmalarının adaletli davranmaları konusunda pozitif yönde etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study is a cross-sectional survey of employees in private hospitals to determine the effect of the principle of neutrality on organizational justice. Material and Methods: Organizational justice was considered as 3 dimensions and impartiality as 2 dimensions and the relationship between dimensions was tried to be dealt with. It was also examined whether there is a difference between the dimensions according to socio-demographic characteristics. The study covers 159 private hospitals in Istanbul. A total of 16 private hospitals and 460 hospital employees conducted questionnaire surveys. Results: According to the results of the correlation analysis in the survey, positive direction in dimensions of organizational justice and impartiality; very low, low and medium strength, statistically significant relation was found. According to the results of regression analysis conducted to determine the effect of impartiality on organizational justice; 13.3% of interactional justice (F: 35,141; p: 0,000), 14.2% of distributive justice (F: 37,781; p: 0,000) and 2.7% of procedural justice (F: 6,255; p:0,000) explain impartiality. Conclusion: The hospital employees generally showed a positive approach to the justice dimensions; In the dimension of impartiality, they showed a negative approach. In our thesis study, is that managers are neutrality in attitudes and behaviors towards their employees has been found to be the positive effect of justice.