Ebelik ve hemşirelik öğrencilerinin premenstrual semptomlarının sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile birlikte değerlendirilmesi
Occurrence of premenstrual symptoms of midwifery and nursing students with healthy life style behaviors
- Tez No: 508775
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ANİTA KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Premestrual sendrom, Sağlıklı yaşam biçimi, Ebe, Hemşire, Egzersiz, Premenstrual syndrome, Sealthy lifestyle, Midwife, Nurse, Exercize
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışma, ebelik ve hemşirelik öğrencilerinde premenstrual semptomlar ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındaki ilişkiyi değerlendirmek ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikte bir araştırmadır. Araştırma bir vakıf üniversitesinin Hemşirelik ve Ebelik bölümlerinde 15.03.2018-31.03.2018 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın örleklemini bu tarihlerde okulda olan ve araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 328 kız öğrenci oluşturmuştur. Araştırma veriler“Öğrenci Bilgi Formu”,“Premenstrual Sendrom Ölçeği”ve“Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II”kullanılarak toplanmıştır.“Premenstrual Sendrom Ölçeği”9 alt boyut 44 ifadeden ve“Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II”ise 6 alt boyut 52 ifadeden oluşmaktadır. Bulgular: Çalışmaya %15,55'i (n=51) ebelik, %84,45'si (n=277) hemşirelik olmak üzere toplam 328 öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin %70,43'ünün (n=231) geliri giderine eşittir ve %60,67'si (n=199) ailesi ile birlikte yaşamaktadır. Öğrencilerin %76,22'si (n=250) düzenli adet gördüğünü, %45,12'si (n=148) ise ağrılı adet gördüğünü belirtmiştir. Premenstrual Sendrom Ölçeği toplam ortalama değeri 141,19±37,99 (min.44-max.220), Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II toplam ortalama değeri ise 128,24±20,43 (min.82-max.200)'tür Sonuç: Bu çalışmada, öğrencilerin büyük çoğunluğunda premenstrual sendrom ortalama değerin üzerinde, sağlıklı yaşam biçimi davranışları ise ortalama değerin altında bulunmuştur. Sağlıklı yaşam biçimi davranışları alt boyut puanları ile premenstral sendrom alt boyut puanları arasında genel olarak negatif yönlü zayıf derecede bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ebe ve hemşirelere premenstrual semptomların yönetimine ilişkin farkındalığın arttırılması için eğitim programlarının düzenlenmesinin yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study is to evaluate the relationship of premenstrual symptoms and healthy life style behaviours, and the affecting factors about them at nursing and midewifery students. Material and Methods: This study is descriptive and correlational type of a research. the sample group is the nursing and midewifery students of a foundation university. the date range was from 15 march to 31 march of 2018. The sample was created from 328 students who were at the school and accepted the participation. The data was collected by using the“Student Information Form”,“Premenstrual Syndrome Scale”and“Healthy Lifestyle Behaviours Scale 2”.“Premenstrual Syndrome Scale”has 9 dimentions and 44 expressions and“Healthy Lifestyle Behaviours Scale 2”has 6 dimentions and 52 expressions. Results: 328 students were participated to the study. %15,55(n=51) of the students was midwifry department and %84,45(n=277) of them was nursing department. %70,43 (n=231) of the students have equal income and outcome. %60,67 (n:199) of them were living with teir families. %76,22 (n=250) of the students have regular menarch and %45,12(n=148) of them have a pain at their menstruation. Premenstrual syndrome scale total average value was 141,19±37,99(min.44-max.220), healthy lifestyle behaviours scale 2 total average value was 128,24±20,43(min.82-max.200). Conclusion: The average value of the premenstrual syndrome scale is upper than normal value in the majority of the students. The results of the healthy lifestyle behaviours scale are lower than normal. Low dimention scores of the healthy lifestyle behaviours scale and premenstrual syndrome scale are a relationship with a negative direction. Education programmes is required to increase the awarness of the students to the managment of the premenstrual symptoms education programmes