Rotavirüs ishali nedeni ile hastaneye yatırılan 1-60 ay arası çocuklarda ishal gelişimine etki eden faktörlerin belirlenmesi, rotavirüs ishalinin klinik ve laboratuvar verilerinin değerlendirilmesi
Determination of factors affecting the development of diarrhea in children between 1-60 months admitted to the hospital with the cause of rotavirus diarrhea, evaluation of clinical and laboratory data of rotavirus diarrhea
  1. Tez No: 508804
  2. Yazar: EKİN SOYDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN NURİ BAYRAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, gastroenterit, rotavirüs, Vesikari skoru, Child, gastroenteritis, rotavirus, Vesikari scoring
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş: Rotavirüs gastroenteriti tüm dünyada, beş yaş altı çocuklarda önemli morbidite ve mortalite nedenidir. Bu çalışma ile rotavirüs ishali nedeni ile hastaneye yatan beş yaş altı çocukların epidemiyolojik özelliklerinin, klinik ve laboratuvar verilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Eylül 2013 – Mayıs 2017 tarihleri arasında akut ishal nedeni ile yatırılan ve dışkısında rotavirüs antijeni pozitif saptanan 1 ay – 60 ay aralığındaki hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların verileri, geriye dönük olarak“hasta yatış dosyaları”ve“hastane elektronik bilgi sistemi”kullanılarak elde edildi. Bulgular: Çalışmada toplam 100 hasta değerlendirildi. Yaş ortalaması 19,4±16,4 ay olan hastaların 54'ü erkek, 46'sı kızdı. En sık yatış Aralık ayında yapılmış, bunu Kasım ve Ekim ayları takip etmiştir. Ortalama yatış süresi 3,0±1,9 gün idi. İki yaşın altındaki hastaların daha büyük çocuklara kıyasla yatış süresinin daha uzun olduğu, özellikle anne sütü alan bebeklerde klinik bulguların daha hafif olduğu saptandı. Başvuru sırasında ateşi, kusma ve ishal sayıları fazla olan hastaların ishal tablosunun daha ciddi seyrettiği, ciddi klinik bulguları olan çocuklarda da Vesikari skorunun yüksek olduğu bulundu. Sonuç: Rotavirüs enfeksiyonu tüm yaş gruplarında ciddi klinik bulgulara yol açabilir. Başvuru sırasında ateş, artmış kusma ve ishal sayısı ve yüksek Vesikari skoru ciddi hastalığı ön görmede etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Acute gastroenteritis due to the rotavirus is one of the common causes of morbidity and mortality in children under five years of age. Objective of this study was to evaluate the epidemiological, clinical and laboratory data of rotavirus diarrhea in hospitalized children under five years of age. Material and Method: All children between one month and 60 months old of ages who were hospitalized in Dr. Behçet Uz Children's Hospital during September 2013 to May 2017 and diagnosed as acute gastroenteritis with rotavirus antigen test positive in feces were included in the current study. Data of the patients was collected retrospectively from medical records. ƒwas 19,4±16,4 months, of whom 54 were males and 46 were females. The highest hospitalization rate was in December, followed by in November, and in October. The average number of hospitalization days was 3,0±1,9 days. The mean hospitalization days were longer in the group under two years old. Breastfeeding infants had milder clinic findings in comparison to the older ones. The children with fever, increased numbers of vomiting and diarrhea on admission had more severe clinic during follow-up, and also Vesikari system scoring were higher in the children with severe diarrhea. Conclusion: Rotavirus infection is important for all ages. In case of fever, increased numbers of vomiting and diarrhea, and higher Vesikari system scores may be associated with the severe clinical forms.