2000 yılı itibari ile moda-sanat etkileşimi
Interaction between fashion and art since 2000
  1. Tez No: 508971
  2. Yazar: VİLDAN ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, Clothing Industry, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: moda ve sanat etkileşimi, müze, mağazalar, vitrinler, moda gösterileri, interaction between art and fashion, museums, stores, showcases, fashion shows
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moda ve Tekstil Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Sanatçılar, tasarımcılar ile yeni fikirleri keşfetmek, pazarlarda bulunmak ve iş birliği yapmak için arayış içerisine girmiştir. Son zamanlarda bu iş birlikleri bir yandan ivmeli olarak gelişmekte bir yandan da geniş kitlelere yayılmaktadır. 21. yüzyılın başlarından itibaren moda, sanatsal bir bağlamda sergilerde, çağdaş sanat galerilerinde ve geleneksel sanat müzelerinde yerini almaktadır. Günümüz çağdaş modanın bu yönüne katılan önemli sanatçılar, hem moda evlerinin ve müzelerinin yaratıcı çalışmalarını üstlenmiş, hem de mağazalarını gittikçe sanat galerilerine veya minyatür müzelere benzeterek sanat ve moda arasındaki çizgiyi muğlak hale getirmişlerdir. Moda markalarının sanatsal stratejilerinin ve sanatsal yönlerinin belirgin olduğu moda sergileri, moda şovları performansları, moda binaları, işbirlikçi ürünleri ile daha geniş bir alana yayılmıştır. Butikler ve alışveriş merkezleri müze estetiğine uygun biçimde tasarlanmış, ürünler birer sanat nesnesi gibi sunulmuştur. 21. yüzyıl başlarından itibaren moda,“yatırım parçası”ya da“sınırlı sayıda”gibi terimlerle de sanat dilini kullanmaya başlamıştır. Bu çalışmada hem modanın bir sanat olduğunu hem de sanatın 2000 yılından itibaren, moda ile hangi alanlarında etkileşime girdiği örnekler verilerek analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Artists have begun to seek ways to collaborate with designers in order to explore new ideas and to be involved in the market place. Recently, these collaborations have been developing and spreading to large masses. From the beginning of the 21st century, fashion takes its place in exhibitions in an artistic context, in contemporary art galleries and in traditional art museums. Important artists participating in today's contemporary fashion has undertook creative works of fashion houses and museums and also they made their shops similar to art galleries or miniature fine arts, making the line between art and fashion more ambigious. Fashion exhibitions which distinctly have artistic strategies and artistic aspects of fashion brands has spread over a wider area via fashion exhibitions, fashion show performances, fashion buildings and collaborative products. Boutiques and shopping centers were designed in accordance with museum aesthetics and products were presented as objects of art. From the beginning of the 21st century,“fashion”has started to use the language of art with terms such as“investment piece”or“limited edition.”In this study, it has been analyzed that the fashion is an art and it has been analyzed by giving examples of the fields that the art and fashion have interacted since 2000.