Reading the media over Bourdieu's critical sociological perspective: 'Seda Sayan the Sultan of mornings' television program
Bourdieu'cü eleştirel sosyolojik perspektif üzerinden bir medya okuması: 'Sabahların Sultanı Seda Sayan ' televizyon programı
  1. Tez No: 508991
  2. Yazar: GÜL BAKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLLUR ÜLGER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Bourdieu, simgesel şiddet, sembolik sermaye, medya, gündüz kuşağı kadın programları, Sabahların Sultanı Seda Sayan”, Bourdieu, symbolic violence, symbolic capital, media, daytime women's programs, Seda Sayan Sultan of Mornings”
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 386
Özet
Bourdieu, sosyal bilimler ve sosyoloji, soyut bir toplumdan çok, enformasyon araçlarından oluşturulmuş birleşik bir yapı olan toplumun yeniden gözden geçirilişine ve çözümlenişine tahsis edilmelidir düşüncesindedir. Dolayısıyla böyle bir toplumun çözümlenişi, aynı zamanda, onu kuran enformasyon yapılarının da çözümlenişi anlamını taşımaktadır. Bu çerçevede çalışma; günümüzde medya ve özellikle televizyon alanının gündüz kuşağı eğlence programına ilişkin bazı yapısal karakteristikleri, bir dizi araştırma sorusuna bağlı kalarak, Seda Sayan gündüz kuşağı televizyon programı özelinde ortaya koymaya odaklanarak, özünde,“her şey toplumsaldır”diyen Bourdieu'cü eleştirel sosyolojik perspektifin Türkiye medya alanına uygulanmasından elde edilecek verilerin, etkili ve sağlıklı bir“medya okuması”na yardımcı olmasını amaçlamaktadır. Nitel bir araştırma desenini benimseyen çalışma, Bourdieu'nün medya analiz yöntemini dikkate alarak medyanın ideolojik ve bağlamsal anlamını anlamaya yönelik, medya söyleminin simgesel şiddet yoluyla hegemonik yapılanması ve Bourdieu'nün alan eşmantıkları (homoloji) adını verdiği genel benzeştirme eğilimini simgesel şiddet kavramı ile ve bu şiddetin nasıl hayata geçtiğini ise sembolik sermayesi“güvenirlik”olan Seda Sayan üzerinden bulmaya çalışarak yeni bir medya okuması yapılmıştır. Tez ampirik bölümüyle, televizyonda gündüz kuşağı eğlence programı pratiğini incelerken, farklı yöntemleri ortaya koymaya çalışarak ve bu yolla eğlence programı pratiğinin yeniden tanımlanmasına katkıda bulunmaya odaklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Bourdieu is of the mind that social studies and sociology shall be assigned to the revision and analysis of the society, which is a combined structure, consisting of information means, rather than an abstract society. Therefore, the analysis of such a society means to analyze the information means that construct it. From this framework; the study aims to reveal certain structural characteristics of daytime entertainment shows in the field of television with Seda Sayan's daytime television program and by adhering to a series of research questions; thus, to use the data to be acquired from the application of the Bourdieuan critical sociological perspective, which claims, at its core,“everything is social”in Turkish field of media, to help set up an eficient and healthy“media reading”. Assuming a qualitative research pattern, this study includes a complete media reading, carried out by taking Bourdieu's media analysis method into account, in order to understand the ideological and contextual meaning of media and to identify the hegemonic structuration of media discourse via symbolic violence and the general tendency to homologize, which Bourdieu calls field homologies and how this violence is actualized through Seda Sayan, whose symbolic capital is“trustworthiness”. The dissertation examines the practice of daytime entertainment programs on television in its empirical section, as well as attempting to unveil various methods and hence contributing to the redefinition of the practice of entertainment programs.