Çocuk hastalarda dental biyofilm ve tükürükte, üreaz ve arjinin deaminaz aktivitesinin incelenmesi
Investigation of the urease and arginine deiminase activity in dental plaque and saliva of children
  1. Tez No: 509136
  2. Yazar: DOĞA İLBEYLİ ÇETİNTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF SEPET
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alkali, Arjinin, Üreaz, Dental plak, Tükürük, Alkali, Arginine, Urease, Dental plaque, Saliva
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Amaç: Arjinin ve üre kaynaklı alkali üretimi; biyofilm pH'sı üzerinde, ortamın dengelenmesinde ve diş çürüklerinin engellenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada, aktif çürüğü bulunan ve çürüksüz çocukların dental biyofilm ve tükürüklerinde arjinin deaiminaz (ADS) ve üreaz aktivitelerinin incelenmesi amaç olarak belirlenmiştir. Gereç ve yöntem: Çalışma 4-6 yaşlarında toplam 40 çocuk üzerinde gerçekleştirildi. Klinik incelemenin ardından çocukların tükürük akış hızı, pH, plak indeksi ve gingival indeks değerleri saptandı. 20 çürüksüz (dmft=0) ve 20 aktif çürüklü (dmf(t) ≥ 4) çocuktan, tedavi öncesi ve tedavi sonrası tükürük ve supra-gingival plak örnekleri toplandı ve çocuklara 12 hafta boyunca düzenli olarak günde 2 kez fluoridli diş macunu kullandırıldı. Çocukların tedavi öncesi, tedavi sonrası ve 3 ay sonraki tükürük ve plak örneklerinde üreaz ve ADS aktiviteleri spektrofotometrik yöntemle ölçüldü. Bulgular, IBM SPSS Statistics 22 programı kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirildi. Çalışma verilerinin normal dağılıma uygunluğu Shapiro Wilks testi ile, normal dağılım göstermeyen parametrelerin iki grup arası karşılaştırmaları ise Mann Whitney U testi ile değerlendirildi. Bulgular: Çürüksüz çocuklarda plak üreaz aktivitesi anlamlı derecede yüksek bulundu, tükürük üreaz aktivitesinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Çürüksüz çocuklarda tükürük ve plak ADS aktivitesi aktif çürüğü bulunan çocuklardan daha yüksek bulundu. Sonuçlar: Çürüksüz çocukların plak örneklerinde arjinin ve üre kaynaklı alkali üretiminin aktif çürüğü bulunan çocuklardan daha yüksek olduğu saptandı. Çürüksüz çocuklarda tükürük ADS aktivitesinin yüksek seviyede olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: Alkali generation from arginine and urea plays an important role in biofilm pH, homeostasis and in inhibiting dental caries. This study aimed to investigate the urease and arginine deiminase system (ADS) activity in dental plaque and saliva of caries-free and caries-active children. Material and Methods: A total of 40 children aged 4-6 years were included in this study. Oral examinations of children were performed and salivary flow rate, pH, plaque index and gingival index scores were determined. Saliva and supra-gingival plaque samples were collected from 20 caries-free (CF) children (dmft=0) and 20 caries-active (CA) children (dmf(t) ≥ 4) before and after treatment, which comprised the use of a regular fluoride-containing toothpaste twice daily for 3 months. Urease and ADS activities were measured in saliva and plaque samples by quantification of ammonia produced from arginine and urea at baseline, after treatment, and 3 months post-treatment using a spectrophotometric assay. The results were analyzed using IBM SPSS Statistics 22 computer program. Shapiro-Wilk and Mann-Whitney tests were used to analyze the distribution and to determine the significance of the data. Results: The urease activity in plaque was significantly higher in CF children. No statistically significant differences were observed in salivary urease activity. ADS activity in saliva and plaque was also higher in CF than CA children. Conclusions: Caries-free chidren had a higher alkali generation activity by urease and ADS for plaque samples than caries-active subjects. High levels of ADS activity in saliva was related to caries-free subjects.