Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesine 2012-2016 yılları arasında ishal şikayeti ile başvuran 0-5 yaş arası çocuklarda rotavirüs ve adenovirüs sıklığının coğrafi özellikler ve enfeksiyon zamanı da göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi
Evaluation of rotavirus and adenovirus frequency in 0 - 5 years old children applying to diarrhea complaints to Erzincan Mengücek Gazi Education and Research Hospital between 2012-2016 years, considering geographical features characteristics and time of infection
- Tez No: 509148
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ GÜLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Adenovirüs, Çocuk, Diyare, Rotavirüs, Adenovirus, Child, Diarrhea, Rotavirus
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç Gastroenteritler dünya genelinde beş yaş altı çocuklarda özellikle yenidoğanlarda mortalite ve morbiditenin en önemli nedenlerindendir. Rotavirüsler, küçük çocuklarda görülen akut gastroenteritin en önemli sebebidir. Rotavirus enfeksiyonu nedeniyle dünyada her yıl yaklaşık 611 000 ölüm görülmektedir. Kuzey yarıkürede yer alan Orta Avrupa ve ülkemizde rotavirüs enfeksiyonunun daha sık olarak Aralık, Ocak, Şubat ve Mart gibi aylarda olduğu saptanmıştır. Güney yarıkürede ise yağışlı ve soğuk mevsimler olan Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında Rotavirus enfeksiyonunun sık olduğu tespit edilmiştir. Adenovirüslerin, infantil gastroenteritte ikinci en yaygın etken oldukları bildirilmiştir. Adenovirüslerin okul öncesi çocuklarda ve yenidoğanda görülen gastroenterit olgularının %5-15'inden sorumlu olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Adenovirüsün görülme sıklığı ile mevsimler arasında ilişki bulunmamakta ve diyare yılın her döneminde görülebilmektedir. Bu çalışmada Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesine 2012-2016 yılları arasında ishal (diyare) şikayeti ile başvuran 0-5 yaş arası çocuklarda rotavirüs ve adenovirüs sıklığının, coğrafi özellikler ve enfeksiyon zamanı da göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi yapılarak ortaya çıkacak verilerin literatüre kazandırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot Çalışmada Erzincan Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesine Ocak 2012-Aralık 2016 tarihleri arasında akut diyare şikayetiyle başvuran 0-5 yaş arası çocuk hastaların dışkı örneklerinde rotavirus ve adenovirus antijenlerinin pozitifliği retrospektif olarak incelendi. Mükerrer örnekler çalışma dışı bırakıldı. Hastaların dışkı örneklerinde rotavirus ve adenovirus antijenleri immünokromatografik yöntem ile (RDS Rotavirus test kiti (Türkiye), Ecotest Adenovirus Rapid Test Device (AssureTech, Zhejiang, China) üretici firmaların önerileri doğrultusunda araştırıldı. Rotavirus ve adenovirus gastroenteritinin görüldüğü yıllar, aylar, mevsimler, yaş grupları, cinsiyet ve coğrafi özelliklere göre dağılımı değerlendirildi. Verilerin analizi IBM SPSS Statistics 17.0 (IBM Corporation, Armonk, NY, USA) paket programında yapıldı. Bulgular Rotavirüs taraması yapılan 3700 gözlemin 537'sinde (%14.5) rotavirüs, adenovirüs taraması yapılan 3372 gözlemin 208'inde (%6.2) adenovirüs tespit edilmiştir. Sonuç Sonuç olarak rotavirus ve adenovirus gastroenteritlerinin, görüldüğü yıllar, aylar, mevsimler, yaş grupları, cinsiyet ve coğrafi özelliklere göre dağılımının değerlendirildiği çalışmamızda literatürle uyumlu sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Aim Gastroenteritis is one of the most important causes of mortality and morbidity in 0-5 years old children, especially in newborns, worldwide. Rotaviruses are the most important cause of acute gastroenteritis seen in young children. Depending on Rotavirus infection, approximately 611 000 deaths ocur worldwide each year. Rotavirus infection has been found more frequently in December, January, February and March in Central Europe and in our country, which is located in the northern hemisphere. It was determined that Rotavirus infection is frequent in rainy and cold seasons May, June and July. Adenoviruses have been reported to be the second most common cause of infantile gastroenteritis. Adenoviruses have been shown to be responsible for 5-15% of gastroenteritis cases seen in preschool children and in the newborn. There is no relationship between the frequency of adenovirus and seasons, and diarrhea can be seen at any time of year. In this study, it was aimed to gain the literature on the data of rotavirus and adenovirus infection in 0-5 year old children between 2012-2016 who were admitted to Erzincan Mengücek Gazi Training and Research Hospital with diarrhea according to their geographical characteristics and time of infection. Material and Method In the study, the positivity of rotavirus and adenovirus antigens in stool specimens of 0-5 year old children who were admitted to Erzincan University Mengücek Gazi Training and Research Hospital between January 2012 and December 2016 with acute diarrhea was retrospectively examined. Repeated samples were excluded from th estudy. Rotavirus and adenovirus antigens in stool samples of patients were investigated in according to the manufacturer's recommendations with immunochromatographic method (RDS Rotavirus test kit (Turkey), Ecotest Adenovirus Rapid Test Device (AssureTech, Zhejiang, China). The distribution of rotavirus and adenovirus gastroenteritis according to years, months, seasons, age groups, gender and geographical characteristics were evaluated. Analysis of the data was done by the package program IBM SPSS Statistics 17.0 (IBM Corporation, Armonk, NY, USA). Results Of the 3700 observations performed on rotavirus, 537 (14.5%) were rotaviruses, and 3372 observations of adenoviruses, detected 208 (6.2%) adenoviruses. Conclusion In conclusion, we have evaluated the distribution of rotavirus and adenovirus gastroenteritis according to the years, months, seasons, age groups, gender and geographical characteristics in accordance with the literature.