Obstrüktif uyku apne tedavisi amacıyla ekspansiyon sfinkter faringoplasti yapılan hastaların post-op 3. ayda klinik başarılarının preoperatif yapılan uyku endoskopisi sonuçlarıyla korelasyonu
Correlation of clinical achievement of post-op 3 months of preoperative sufferent pharyngoplasty patients with preoperative sleep endoscopy results for obstructive sleep apnea treatment
  1. Tez No: 509157
  2. Yazar: BURÇİN ÇABUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT ORHAN KARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Obstrüktif uyku apne sendromu, ekspansiyon sfinkter faringoplasti, uyku endoskopisi, Obstructive sleep apnea syndrome, expansion sphincter pharyngoplasty, sleep endoscopy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Obstrüktif Uyku Apne Tedavisi Amacıyla Ekspansiyon Sfinkter Faringoplasti Yapılan Hastaların Post-Op 3. Ayda Klinik Başarılarının Preoperatif Yapılan Uyku Endoskopisi Sonuçlarıyla Korelasyonu Dr. Burçin ÇABUK Obstrüktif sleep apne sendromu (OSAS) uyku sırasında tekrarlayan üst solunum yolu tıkanmaları ve buna bağlı kan oksijen satürasyonunda düşme ile karakterize bir sendromdur. Uykudaki solunum bozukluklarının %90-95'i OSAS tır. OSAS prevelansı %2-4 oranında saptanmaktadır. Nöropsikiyatrik ve kardiyovasküler komplikasyonlarla birlikte olabilir. Çalışmamızda 2016-2018 yıllarında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Polikliniğine horlama, apne, tanıklı apne ve gün içi uykululuk şikayeti ile başvuran; hikaye, fizik muayene ve PSG sonrasında cerrahi için uygun görülen ve cerrahiyi kabul ederek postoperatif 3-6 ay arasında PSG yaptıran 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Opere edilecek her bir hastaya ameliyat öncesi uyku endoskopisi yapılmıştır. Hastaların preoperatif ve postoperatif 3. aydaki ortalama AHİ, ESS, VKİ, minimum oksijen saturasyon ölçümleri yapılarak preop ve postop sonuçlar karşılaştırıldı.Bu karşılaştırmayı yaparken uyku endoskopisindeki obstrüksiyon yeri ve şekli de göz önüne alındı. İstatistiksel olarak analiz yapıldığında hastaların postoperatif AHİ değerlerinde ve Epworth uykululuk testinde anlamlı azalma tespit edilmiştir. Ayrıca hastaların postoperatif en düşük oksijen saturasyonlarında ve ortalama oksijen saturasyonlarında istatiksel olarak anlamlı artış görülmüştür. Cerrahi tedavi başarı kriteri olarak postoperatif AHİ nin 20 nin altında olması ve %50 den fazla azalması kabul edildi. Çalışmada ekspansiyon sfinkter faringoplastinin başarısı %73,3 olarak bulundu. Hastaları başarılı ve başarısız olarak gruplandırdığımızda iki grubun da postoperatif Epworth ve postoperatif AHİ değerleri preoperatif değerlerden başarılı grupta istatiksel olarak anlamlı şekilde daha düşük bulunmuştur. Yapılan uyku endoskopisinde retrofarengeal alanda obstrüksiyon saptanmıştır.obstrüksiyon şekli olarak hastalar 3 gruba ayrılmıştır.Anteroposterior,sfinkter ve lateral patern gösteren her 3 gruptada AHİ değerleri anlamlı şekilde azalma göstermiştir.Ancak lateral patern gösteren daralmada değişim daha fazla ve başarılı olmuştur.Hiçbir hasta da takip sırasında komplikasyona rastlanmamıştır. Uyku endoskopisinde retropalatal seviyede obstrüksiyonu olan OSAS hastalarında ekspansiyon sfinkter farengoplasti efektif ve yüksek başarı oranına sahip az komplikasyonlu cerrahi bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Correlation of Clinical Achievement of Post-Op 3 Months of Preoperative Sufferent Pharyngoplasty Patients with Preoperative Sleep Endoscopy Results for Obstructive Sleep Apnea Treatment Dr. Burçin ÇABUK Obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) is a syndrome characterized by recurrent upper respiratory tract obstructions during sleep and consequent fall in blood oxygen saturation. 90-95% of respiratory disorders in sleep are OSAS. The prevalence of OSAS is 2-4%. It may be associated with neuropsychiatric and cardiovascular complications. In our study, we applied to the Pamukkale University Medical Faculty Ear Nose Throat Polyclinic in 2016-2018 with the complaints of snoring, apnea, probable apnea and daytime sleepiness; Thirty patients who were considered suitable for surgery after physical examination and PSG and who had received PSG between 3 and 6 months postoperatively were included in the study. Preoperative sleep endoscopy was performed on each patient to be operated. Preoperative and postoperative results were compared preoperatively and postoperatively at 3th month. AHI, ESS, VKI, minimum oxygen saturation measurements were compared. The location and shape of obstruction in sleep endoscopy were taken into account when comparing. When statistical analysis was performed, a significant decrease was found in the postoperative AHI values of the patients and in the Epworth sleepiness test. There was also a statistically significant increase in the lowest oxygen saturation and the mean oxygen saturation of the patients postoperatively. Surgical treatment success was defined as a reduction in postoperative AHI below 20 nu and a 50% reduction in postoperative AHI. In the study, the success rate of sphincter pharyngoplasty was 73.3%. Postoperative Epworth and postoperative AHI values were significantly lower in the two groups when we classified the patients as successful and unsuccessful in the successful group than in the preoperative values. Retropharyngeal in situ obstruction was detected in the sleep endoscopy. Patients were divided into 3 groups in terms of obstruction shape. In all three groups showing anteroposterior, sphincter and lateral pattern, AHI values showed significant decrease. However, change in contraction showing lateral pattern was more successful and successful. No complications were found. Sleep endoscopy with obstruction in OSA patients retropalatal level in the expansion sphincter was pharyngoplasty effective and less complicated surgery with a high success rate is a method.