Astım ve KOAH hastalarında uygulanan ilaç tedavilerinin, diş çürüğü aktiviteleri üzerindeki etkilerinin karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesi
The comparative evaluation of the effects of drug treatments on asthma and COPD patients on tooth caries activities
- Tez No: 509222
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN BENDERLİ GÖKÇE
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Astım, KOAH, inhale ilaçlar, diş çürüğü aktivitesi, Asthma, COPD, Inhalant medications, caries
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Üçüncü M. Y. (2018). Astım ve KOAH hastalarında uygulanan ilaç tedavilerinin, diş çürüğü aktiviteleri üzerindeki etkilerinin karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesi. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Restoratif Diş Tedavisi ABD. Uzmanlık Tezi. İstanbul. Bu çalışmanın amacı; inhale ilaç kullanan astım ve KOAH hastası erişkin bireylerde, ağız-diş sağlığı yönünden etkili bir faktör olan tükürüğün, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin diş çürüğü aktivitesi açısından karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. Çalışmamızda; İstanbul Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda takip edilen, inhale kortikosteroid ve β-mimetik ilaç kullanan 42 astım (A), 42 KOAH (B) hastası deney gruplarını ve İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı'na başvuran herhangi bir sistemik hastalığı bulunmayan sağlıklı 21 birey kontrol grubunu (C) oluşturmuş olup, toplam 105 yetişkin (18-70 yaş) gönüllü birey incelenmiştir. Bu üç ana gruba ek olarak; KOAH'lı bireylerden oluşan deney grubu iki çeşit ilaç (inhale kortikosteroid ve β-mimetik) ve üç çeşit ilaç (inhale kortikosteroid, β-mimetik ve antikolinerjik) kullanan bireyler olmak üzere 2 alt gruba ayrılmıştır. Gönüllülerin oral muayeneleri yapılmış; DMFT ve DMFS değerleri, dental plak miktarları kaydedilmiş, çürük aktivite testi için uyarımlı tükürük örnekleri alınmıştır. Alınan tükürük örnekleri kullanılarak bireylerin; tükürük akış hızları (ml/dk), tükürük tamponlama kapasiteleri ölçülmüş; tükürüğün mikrobiyolojik göstergeleri olan mutans streptokokları, laktobasiller ve mayaların sayıları hesaplanmıştır. Elde edilen değerler her birey için Karyogram sistemine girilerek kişisel çürük riski ve çürükten kaçınma şansı belirlenmiştir. Verilerin istatistiksel analizlerinde NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) programı kullanılmıştır. Çalışmanın bulgularında; inhale kortikosteroid ve β-mimetik ilaç kullanan astımlı ve KOAH'lı bireylerin, sağlıklı bireylere göre daha yüksek diş çürüğü aktivitesine sahip olduğu; fakat KOAH hastalarının kullandığı ek bir ilaç çeşidi olan antikolinerjiklerin diş çürüğüyle ilgili faktörlerde bir değişikliğe yol açmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Üçüncü M.Y. (2018). The comparative evaluation of the effects of drug treatments on asthma and COPD patients on tooth caries activities. Istanbul University, Faculty of Dentistry, Department of Restorative Dentistry. Specialty Thesis. Istanbul. The aim of this study is to evaluate comparatively the physical, chemical and microbiological properties of saliva, an effective factor for oral dental health, in adults with asthma and COPD patients using medication, in terms of tooth caries activity. In our study; 42 asthma (A), 42 COPD (B) patients using inhaled corticosteroids and β-mimetic drugs and 21 healthy controls (C) without any systemic disease applied to the Department of Restorative Dentistry of Istanbul University Faculty of Dentistry, thus, total 105 adult (18-70 years) were volunteered in the study. In addition; The experimental group consisting of individuals with COPD was divided into two subgroups: patients using 2-drugs (inhaled corticosteroid and β-mimetic) and patients using 3-drugs (inhaled corticosteroid, β-mimetic and anticholinergic). Oral examinations of all individuals were made; DMFT and DMFS values and dental plaque quantities were recorded and samples of stimulated saliva were taken for caries activity tests. Using saline samples, salivary flow rates (ml / min) and saliva buffering capacities were measured; the numbers of mutans streptococci, lactobacilli and yeasts (cfu / ml), which are microbiological markers of saliva, were calculated. The values obtained are entered into Cariogram Program for each individual to determine the risk of caries and avoidance of caries. NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) program was used for statistical analysis of the data. Individuals with asthma and COPD who use inhaled corticosteroids and ß-mimetic drugs have higher decaying activity than control group; but anticholinergics with an additional drug class used by COPD patients did not lead to a change in the markers associated with caries.