Tekirdağ topraklarındaki bazı dileptid siliyatların (Ciliophora, Litostomatea, Rhynchostomatia) morfolojik karakterizasyonu
Morphological characterization of some dileptid ciliates (Ciliophora, Litostomatea, Rhynchostomatia) from Tekirdag soils
  1. Tez No: 509307
  2. Yazar: HİLAL URAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİYE GÜLKIZ ŞENLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak siliyatları, dileptid siliyatlar, Rimaleptus, Rurikoplites, Tekirdağ, Türkiye, Soil ciliates, dileptid ciliates, Rimaleptus, Rurikoplites, Tekirdağ, Turkey
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Tekirdağ ilinde, hatta Türkiye'de yayılış gösteren dileptid siliyat türlerine ait şimdiye kadar kapsamlı bir çalışma yapılmamıştır. Bu eksikliği gidermek amacıyla sunulan bu çalışmada, Tekirdağ toprak örneklerinden“non-flooded Petri dish”yöntemiyle kültürler hazırlandı. Toprak kültürlerinden izole edilen dileptid siliyat populasyonları (Litostomatea, Rhynchostomatia) canlı ve çeşitli gümüş impregnasyon teknikleri kullanılarak incelendi, morfolojik ve morfometrik karakterizasyonları belirlenerek tür teşhisleri yapıldı. Rimaleptus mucronatus'un (Penard 1922) Tekirdağ populasyonu şu özellikleri ile karakterize edildi: (1) büyüklüğü yaklaşık 261-466 x 38-83 µm; (2) hortum uzunluğu vücut uzunluğunun %35'i kadar; (3) dorsal konumlu çok sayıda kontraktil vakuollu; (4) büyüklük bakımından iki grup sopa biçimli ekstruzomlu; (5) 16-22 somatik kineti sayısı; (6) çok sıralı ve çok düzenli olmayan atlamalı dorsal fırça. Rurikoplites armatus'un (Foissner & Schade 2000) Tekirdağ populasyonunun karakteristik özellikleri şöyledir: (1) büyüklüğü yaklaşık 133-202 x 17-29 µm; (2) hortum uzunluğunun %30'u kadar; (3) dorsal konumlu 2 kontraktil vakuol; (4) biçimsel olarak farklı iki tip ekstruzom; (5) 9-12 somatik kineti; (6) iki sıralı, atlamalı dorsal fırça. R. armatus'un dinlenme kisti ilk kez bu çalışmada sunulmuştur. Çalışma kapsamındaki siliyat türlerinin morfolojik ve morfometrik özellikleri daha önce çalışılan populasyonlara uygunluk göstermektedir. Tespit edilen farklılıkların coğrafik bölge ve habitat farklılığından kaynaklanabileceği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
A comprehensive study of dileptid ciliate species in Tekirdağ province and even in Turkey has not been performed up to the present. In this study, cultures were prepared using“non-flooded Petri dish”method from soil samples of Tekirdag. Dileptid ciliate populations (Litostomatea, Rhynchostomatia) isolated from soil cultures were examined using various silver impregnation techniques with in vivo and also morphological and morphometric characteristics were determined. Rimaleptus mucronatus (Penard 1922) was characterized by the following characteristics; (1) size about 261-466 x 38-83 µm; (2) trunk length up to 35% of body length; (3) have multiple contractile vacuoles in the dorsal stripe; (4) in size two groups extrusomes for rod-shape; (5) 16-22 ciliary rows; (6) multi rowed, irregulary and non-staggered dorsal brush; Rurikoplites armatus (Foissner & Schade 2000) was characterized by the following characteristics for Tekirdağ population; (1) size about 133-202 x 17-29 µm; (2) trunk length up to 35% of body length; (3) have two contractile vacuoles in the dorsal stripe (4) two extrusomes groups for shape; (5) 9-12 ciliary rows; (6) two rowed and staggered dorsal brush. The resting cyst of R. armatus has been introduced for the first time in this study. Morphological and morphometric characteristics of the ciliate species within the scope of the study are consistent with the populations studied previously. It was evaluated stated that the differences identified could be caused by geographical and habitat differences.