Trakya ekolojik koşullarında farklı parlak brom (Bromus catharticus Vahl.) hatlarının ot verimi ve bazı morfolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some morphological characters and forage yield of some prairie grass (Bromus catharticus Vahl.) lines in Trakya ecological conditions
  1. Tez No: 509521
  2. Yazar: ERSAN BATO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER NİZAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bromus catharticus Vahl, praire grass, hay yield, fresh yield
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu araştırmada, 9 farklı parlak brom (Bromus catharticus Vahl.) hattının Tekirdağ ve Edirne koşullarında bazı morfolojik özelliklerinin ve ot verimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Denemeler Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre üç tekrarlamalı olarak Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ve Edirne Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü deneme arazilerinde 2015-2016 yılları arasında yürütülmüştür. Araştırmada morfolojik özellik olarak ana sap uzunluğu, ana sap kalınlığı, boğum arası uzunluk, ana saptaki boğum sayısı, bayrak yaprak eni ve boyu ile yeşil ve kuru ot verimleri tespit edilmiştir. Araştırmada, parlak brom hatlarının ana sap uzunluğu, ana sap kalınlığı, boğum arası uzunluk, ana saptaki boğum sayısı, bayrak yaprak eni ve boyu ile yeşil ve kuru ot verimleri arasında istatistiki olarak önemli farklar ortaya çıkmıştır. Yeşil ot verimi, Tekirdağ koşullarında 2208.57-3521.27 kg/da olurken, Edirne koşullarında ise 2567.73-4032.06 kg/da arasında tespit edilmiştir. Kuru ot verimi Tekirdağ koşullarında 638.89-956.07 kg/da, Edirne koşullarında 739.24-1075.44 kg/da arasında saptanmıştır. En yüksek yeşil ve kuru ot verimleri Edirne lokasyonunda 197848 nolu hatta Tekirdağ lokasyonunda 13 ve 197848 nolu hatlarda tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler : Bromus catharticus Vahl., parlak brom, yeşil ot verimi, kuru ot verimi
Özet (Çeviri)
The aim of this research was determine the forage yield performance and some morphological specifications of nine different prairie grass (Bromus catharticus Vahl.) line in the conditions of Tekirdağ and Edirne as a morphological specification main stem lenght, main stem thickness, internode lenght, main stem node number, flag leaf width and lenght with hay and fresh yield was verified. The experiments was carried out in randomized complete block design with three replications at the experimental areas of Field Crops Department of Agricultural Faculty of Tekirdağ Namık Kemal University and Directorate of Trakya Agricultural Research Institute in 2015-2016 years. Differences among main stem lenght, main stem thickness, internode lenght, main stem node number, flag leaf width and lenght fresh and hay yields of the prairie grass lines were found to be statistically very significant. Fresh yield was between 2208.57-3521.27 kg/da in Tekirdağ conditions. It has been detected 2567.73-4032.06 conditions in Edirne. While there was difference in the yield of hay was between 638.89-956.07 kg/da in the conditions of Tekirdağ, there was between 739.24-1075.44 in the conditions of Edirne. The highest fresh and hay yield was determined from 197848 line in Edirne location and from 13 and 197848 lines in the location of Tekirdağ where the research was conducted.