Adölesan dönemi judocu çocuklarda denge antrenmanlarının reaksiyon zamanı üzerine etkileri
The effect of balance training on the reaction time in adolescent period of children judoka
  1. Tez No: 509647
  2. Yazar: HAMZA AKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER KARAKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan Dönemi, Reaksiyon Zamanı, Judo, Adolescence Period, Reaction Time, Judo
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, adolesan dönemi judocu çocuklarda denge antrenmanlarının reaksiyon zamanı üzerine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmaya 40 erkek adolesan dönemi judocu ve denekler deney (20 Erkek yaş= 13,25 ± 0,91 yıl) ve kontrol (20 Erkek yaş = 12,60± 0,99 yıl) grubu olarak ikiye ayrılmışlardır. Araştırmada ön test ve son test ölçümleri yapılmıştır. Deney ve kontrol grubuna 20 dk. ısınma hareketleri yaptırılmıştır. Deney grubuna 8 hafta boyunca haftada 3 gün denge antrenmanı ve 90 dakikalık judo antrenmanı uygulanmıştır. Kontrol grubu judo antrenmanına devam etmiştir. İstatistiksel işlemlerde grupların ön test ve son test ölçümleri aralarındaki anlamlılık için Paired Samples T-Testi uygulanmıştır. Deney grubu ile kontrol grubu arasındaki farklılığın analizi için Independent Samples T-Testi uygulanmıştır. Araştırmada yaş, boy, kilo, sağ el pençe kuvveti, sol el pençe kuvveti, dikey sıçrama, esneklik, vücut yağ ölçümleri, görsel ve işitsel reaksiyon zaman testleri uygulanmıştır. Kontrol gurubu değerlendirildiğinde sağ el kavrama kuvveti, esneklik, denge sol ayak, görsel reaksiyon zamanı ortalama değerlerinde anlamlılık bulunmuştur (p0.05). Deney gurubu ölçümlerinde sağ ve sol el kavrama kuvveti, esneklik, VYY, denge sağ ve sol ayak, görsel ve işitsel reaksiyon ortalama değerlerinde anlamlılık bulunmuştur (p0.05). Kontrol ve deney grubu ön test ve son test farklarının karşılaştırılması yapıldığında ise ortalama değerlerinde anlamlılık bulunmamıştır(p>0.05). Sonuç olarak, deney gurubunun düzenli antrenmana katılmaları, fiziksel parametrelerin reaksiyon zamanı ve vücut dengelerini daha iyi kontrol etmeleri açısından etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effect of balance training on reaction time in adolescents. 40 male adolescents were divided into two groups as experimental (20 male age = 13,25 ± 0,91 years) and control group (20 male = 12,60 ± 0,99 years). Pre-test and post-test measurements were made in the study. Experiment and control group have been made 20 min. warming movements. The experimental group was given 3 days of balance training per week and 90 minutes of judo training for 8 weeks. The control group continued to practice judo. Paired Samples T-Test was applied for statistical significance between pre-test and post-test measurements of groups. The Independent Samples T-Test was used to analyze the difference between the experimental group and the control group. In the study age, height, weight, right handed hand strength, left handed hand strength, vertical jump, elasticity, body fat measurements, visual and auditory reaction time tests were applied. When the control group was evaluated, the mean values of right hand grip strength, flexibility, balance left foot, visual reaction time were found to be significant (p 0.05). The mean values of right and left hand grip strength, elasticity, VFM, balance right and left leg, visual and auditory reaction were found to be significant in the experimental group (p 0.05). As a result, it can be said that the experimental group participated in regular training, the physical parameters are more effective in controlling the reaction time and body balance.