Grafik tasarım öğesi olan rengin kullanım alanlarına ve tüketim taleplerine göre seçilmesi, farklı uygulama önerileri
To be selecting the color which is graphic design elements according to areas of usage and consumption demand, different practice recommendations
- Tez No: 509731
- Danışmanlar: PROF. DR. ENİS TİMUÇİN TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Renk, Grafik Tasarım, Tüketici Talepleri, Sektör, Color, Graphic Design, Consumer Claims, Sector
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Yaşamın olmazsa olmazı renk, grafik tasarım alanında akla gelen en önemli öğelerden biridir. Çevremizdeki her renk bize bir mesaj vermektedir. Tasarımda da iletilmek istenen mesaj göz önüne alınarak renk öğesi kullanılmaktadır. Çoğu tasarımda anlatılmak istenilen düşünce ikinci plandadır. Göz önce rengi algılar daha sonrasında tasarımın fikrini ve neyi ele aldığını algılar. 'Grafik Tasarım Öğesi Olan Rengin Kullanım Alanlarına ve Tüketim Taleplerine Göre Seçilmesi, Farklı Uygulama Önerileri' adı altında hazırlanan bu tezde öncelikle rengin tanımı, renk çeşitleri ve renklerin etkileri ele alınmıştır. Daha sonraki bölümlerinde ise çalışmanın temelini oluşturan renk öğesinin psikolojik, fizyolojik ve sembolik anlamları üzerinde durulmuştur. Farklı sektörlerde kullanılan renk örnekleri incelenmiş ve yorum yapılmıştır. Kültürden kültüre farklılık gösteren rengin toplumlar üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise farklı renk uygulamalarıyla yapılan tasarım önerileri incelenmiştir. Bu araştırmanın tamamında ulaşılmak istenilen sonuç: renkleri değiştirilerek yeniden tasarlanan grafik ürünlerinin tüketiciler üzerindeki etkilerini düşünerek yorumlamak.
Özet (Çeviri)
The sine qua non color of life is one of the most important items that come to mind in the field of graphic design. Each color around us gives a message. The Color element is used by taking into consideration of the message to be transmitted in design. The idea to be mentioned in most designs is in the second plan. The eye first perceives the color and later the idea of the design and what it addresses. In this thesis prepared under the name of“To Be Selecting The Color Which Is Graphic Design Elements According To Areas Of Usage And Consumption Demand, Different Practice Recommendations”the definition of color, color varieties and the effects of colors are considered on a preferential basis. In the subsequent sections, the psychological, physiological and symbolic meanings of the color element which forms the basis of the study are emphasized. Color samples used in different sectors have been examined and interpreted. The effects of color that differ from culture to culture on societies were addressed. In the last part of the study, design proposals made with different color applications were examined. The overall result of this research is to think and interpret about the effects of redesigned graphic products on the consumers by changing their colors.