Atıksulardan ileri arıtım yöntemleri ile antibiyotik giderimi
Removel of antibiotic from wastewater by advanced treatment methods
- Tez No: 510007
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMRAN TEZCAN ÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik giderimi, Elektrooksidasyon, Adsorpsiyon, Aktif karbon, BDD anot, Antibiotic removal, Electrooxidation, Adsorption, Active carbon, BDD anode
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Çalışmanın ilk bölümünde elektrooksidasyon yöntemi kullanılarak antibiyotik arıtımı gerçekleştirilmiş ve pH (2,3,4), akım yoğunluğu (2mA/cm2, 3mA/cm2, 4mA/cm2) ve başlangıç antibiyotik derişimi (100mg/L, 200mg/L, 300mg/L) gibi parametrelerin giderim verimi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Anot olarak bor katkılı elmas plaka (BDD) ve demir elektrot katot olarak kullanılmıştır. Asidik pH`larda yüksek giderim verimleri elde edilirkenartan akım yoğunluğu ile giderim veriminde artış gözlenmiştir. En yüksek giderim verimleri 4mA/cm2 pH 2`de100mg/L başlangıç derişiminde elde edilmiştir. Amoksisilin, kloramfenikol ve tetrasiklin için sırasıyla %99,39, %88,98, %97,78 giderim verimi ile derişimleri 0,61, 18,25 ve 55,29 mg/L değerlerine düşürülmüşve enerji tüketimlerisırasıyla 7,89, 6,77 ve 6,37 kWh/m3olarak bulunmuştur. Elektrooksidasyonun(sanki) birinci derece reaksiyonla ilerlediği görülmüştür. Çalışmanın ikinci bölümünde ise adsorpsiyon yöntemi ile antibiyotik arıtımı gerçekleştirilmiştir. Adsorban olarak kızılcık çekirdeğinden karbonizasyon ile farklı sıcaklık (450, 550, 650, 750oC) ve doyurma oranlarında (0,5/1, 1/1, 2/1) 12 farklı aktif karbon üretilmiştir. Biyokütlenin kimyasal aktivasyonu çinko klorür ile yapılmıştır. Aktif karbonların karakterizasyonları FTIR, BET ve SEM analizleri ile gerçekleştirilmiştir. Üç farklı antibiyotiğin adsorpsiyon yöntemi ile giderimi için uygun pH, aktif karbon miktarı ve sıcaklık parametreleri belirlenmiştir. 5500C`de ve ağırlıkça 2/1 doyurma oranında üretilen 0,15gr. aktif karbon ile 20 0C`de yapılan adsorpsiyon deneyleri sonucundaamoksisilin, kloramfenikol ve tetrasiklin için sırasıyla %99,99, %99,93 ve %99,97 giderim sağlanmıştır. Ayrıca adsorpsiyon sisteminin Langmuir izoterm modeline uyum sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the first part of the study, antibiotic treatment using electrooxidation method with the pH (2,3,4), current density (2, 3, 4mA/cm2) and initial antibiotic concentration of (100, 200,300 mg/L) have been investigated. As the anode, boron-doped diamond (BDD) anode and as cathode iron electrode is used. İt has been observed that at acidic pH the removal efficiency increased. And the removal efficiency increases by increasing the current density. The highest removal efficiencies were obtained at an initialconcentration of 100 mg/L, pH 4 and a current density of 4 mA/cm2. The concentration ofamoxicillin, chloramphenicol and tetracycline reduced to 0.61, 18.25 and 55.29 mg/L with removal efficiency of 99,39%, 88,98%, 97,78% and energy consumption of 7.89, 6.77 and 6.37 kWh/m3 respectively. Electrooxidationprocess is likely to followthe first order reaction.In the second part of the study, antibiotic treatment was carried out by adsorption method.12 different activated carbons were produced at different temperatures(450, 550, 650, 750oC) and saturation ratios (0,5/1, 1/1, 2/1) by Carbonization of cranberry kernel as an adsorbent.Chemical activation of the biomass is carried out with zinc chloride.Characterization of activated carbons was performed by FTIR, BET,and SEM analyze.The pH, the amount of activated carbon and the temperature parameters were determined for removal by adsorption method of three different antibiotics.0.15 gr produced at 5500C and 2/1 saturation rate.as a result of adsorption experiments with active carbon at 200oC, removal of amoxicillin, chloramphenicol,and tetracycline was 99, 99, 99, 93 and 99.97%respectively. It has also been found that the adsorption system conforms to the Langmuir isotherm model.