Tarım kredi kooperatiflerinde çok amaçlılık politikalarının, kooperatif ortakları açısından değerlendirilmesi
Evaluation of multi purpose policies of agricultural credit cooperatives by cooperative partners
  1. Tez No: 510209
  2. Yazar: MEHMET ENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLEN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım Kredi Kooperatifleri, Kredi, Tarımsal Girdi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Ülkemizdeki tarımsal yapının, küçük parçalı ve dağınık arazilerden oluşması, modern işletme anlayışıyla yönetilmeyen hayvansal ve bitkisel üretim uygulamaları, tarımsal kooperatifçiliğin, tarımda bir denge unsuru olarak bulunmasını zorunlu kılmaktadır. Kaldı ki, tarım hiçbir zaman serbest piyasa ekonomisi içinde, başı boş bırakılabilecek, kendiliğinden piyasa şekillenmesi beklenebilecek bir sektör değildir. Bu yüzden tarımın kredilendirilmesi, projelerle yönlendirilmesi, ekonomik işletme mantığıyla yönetilmesi, büyük bir zorunluluktur. Ancak bu önemin yeterince anlaşılamadığı, uygulamalarda aksaklıklar olduğu ve giderilmesi yönünde kararlı politikaların ortaya konamadığı, sanayi ve bilişim sektörlerinin diğer tarım ve hizmet sektörlerini baskılamasına, mevcut piyasa yapısının nasıl izin verdiği hususu, bu çalışmada çeşitli verilerle ve tespitlerle ortaya konulmuştur. Araştırma sırasında elde edilen bulgular özetlenerek sıralanmış ve kooperatifçilik ile ilgili teorik bilgiler de göz önüne alınarak tartışılmıştır. Ayrıca daha önce bu konuda yapılan çalışmaların bulguları ile de karşılaştırılarak Tekirdağ ilindeki tarım kredi kooperatiflerinin 32 anket sorusunda ve demografik sorularda analizi ve tarımsal girdi kullanımındaki payı ile ilgili olarak varılan sonuçlar sunulmuştur. Bulgulardan hareket edilerek Tarım Kredi Kooperatiflerinin ortaklarına katkıları ortaya konmuş ve çözüm önerileri tartışılmıştır. Sonuçlar; Tekirdağ ilindeki Tarım Kredi Kooperatiflerinin; genel yapısı ve modern kooperatifçilik anlayışı, tarımsal girdi, genel ihtiyaç, sigortacılık, ürün değerlendirme ve iştirak ürünleri satışı vb. çok amaçlılık faaliyetlerinin hedef kitle ortaklar üzerindeki etki değerlendirmesi, çeşitli grafik ve istatiksel analiz yöntemleriyle yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The agricultural structure in our country, small and scattered terrain of modern business unmanaged consist of animal and vegetable production applications, agricultural cooperatives have to, as a balance to be found in agriculture. Moreover, agriculture is never in a free market economy, the balance of the market that might be on the loose, spontaneous is not a sector that can be expected. That's why agriculture accrediting, managing the logic of economic operation of the directing projects, big is a must. However, this important enough not understood, that the deficiencies in the application and removal direction of not revealing the stable politics, industry and information industry and other agricultural and service sectors, pressures to, how to let the issue of the existing market structure has been put forward by various data and identified in this study. It summarized the results obtained during the investigation and theoretical knowledge about the cooperative ranked are also discussed in mind. It has also been previously presented the conclusions regarding the findings of the studies on this issue by comparing the agricultural credit cooperatives in Tekirdag province with a share of 32 survey questions and analysis of demographic questions and the use of agricultural inputs. Results set forth under the light of their contribution to the Agricultural Credit Cooperatives partners and solutions were discussed. Results; In the province of Tekirdag Agricultural Credit Cooperatives; The general structure and the modern understanding of cooperatives, agricultural inputs, general purpose, insurance, product reviews and participate in product sales and so on. multifunctionality audience ratings effect on the activities of the partners was interpreted with various graphs and statistical analysis. Keywords : Agricultural Credit Cooperatives, Credite, Agricultural Input