Kadınlara yönelik internet sitelerinde toplumsal cinsiyet ilişkilerinin analizi
Analysis of gender relations in women-centric websites
- Tez No: 510258
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU TERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, İnternet, Popüler Kadın Siteleri, Kadın Odaklı Habercilik Yapan İnternet Siteleri, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Eleştirel Söylem Analizi, Gender, Internet, Popular Women Sites, The Internet Sites which Women-Centric Journalism, Gender-Based Journalism, Critical Discourse Analysis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Toplumsal cinsiyet ilişkilerinin yeniden üretildiği birçok alan vardır. Bu alanlardan biri de internettir. Bu çalışmada toplumsal cinsiyet ilişkilerinin yeniden üretiminde internetin nasıl bir rolü olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Kadınlara yönelik internet sitelerinde toplumsal cinsiyet ilişkilerinin analiz edilmeye çalışıldığı bu çalışmada, popüler kadın siteleri ve kadın odaklı habercilik yapan internet siteleri incelenmiştir. Popüler kadın sitelerini temsilen Pudra.com ve Mahmure.com seçilmiştir. Kadın odaklı habercilik yapan ve kadın hakları noktasında mücadele verdiğini belirtilen sitelerden ise Uçan Süpürge ve Bianet incelenmiştir. Bianet kadınlara yönelik bir internet sitesi tanımlaması ile değil, bağımsız iletişim ağı/alternatif bir haber sitesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak Türkiye'de kadın odaklı habercilik ve toplumsal cinsiyet ilişkilerinin neden olduğu eşitsizliği vurgulamada ve alternatif söylem üretmede Bianet görünür bir haber sitesi olduğu için araştırmada dışarıda bırakılamayacağı düşünülmüştür. Belirtilen sitelerdeki haberler 6 ay boyunca taranmış ve popüler kadın sitelerinde ve kadın odaklı habercilik yapan sitelerde toplumsal cinsiyet ilişkileri eleştirel söylem analizi yöntemi ile incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmada incelenen popüler kadın sitelerinde toplumsal cinsiyete ilişkin tartışmaların ağırlıklı olarak kadın üzerinden yürütüldüğü belirginleşmektedir. Bu sitelerde daha çok idealize edilen bir kadınlık üzerinden üretilen söylemler görünür durumdadır. Kadın odaklı habercilik yaptığını belirten siteler ise toplumsal cinsiyet konusuna inşacı bir mantık üzerinden yaklaşmakta, söylemlerinde ortaya çıkan sorunların toplumsal dinamiklerini anlama çabası belirginleşmektedir.
Özet (Çeviri)
There are many areas where gender relations are recreated. One of these areas is internet. In this study, it is tried to demonstrate how the Internet plays role in the recreation of gender relations. In this study, which analyzes gender relations in websites for women, websites that are popular women websites and websites which publish women-centric journalism are examined. Pudra.com and Mahmure.com were chosen to represent popular women websites. Uçan Süpürge and Bianet have been examined from the websites indicating that they are women-centric journalism and fight for women's rights. Bianet is not a website for women, it is an independent communication network/alternative news website. However, Bianet was thought that it cannot be excluded from the study, because it is a visible news website, with women-oriented journalism, emphasizing the inequality caused by gender relations and producing alternative discourses. The news on the mentioned websites were scanned for 6 months and the gender relations in popular women websites were tried to be analyzed with the method of critical discourse analysis. It is evident that in the study of popular female sites, the debate about gender is predominantly carried out on women. On these websites, discourses are produced mainly over an idealized womanhood. The websites, which indicate that they are women-centric journalism, have constructive approach for the gender issue, and their effort to understand the social dynamics of the problems that arise in their discourses becomes evident.