Middle East in Hollywood cinema: Cinematic representations of the orient and orientals
Hollywood sinemasında Ortadoğu: Doğu ve doğuluların sinematik temsilleri
  1. Tez No: 510271
  2. Yazar: ABDULKADİR HAMARAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EUGENE STEELE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel İmge, Göstergebilimsel Çözümleme, Hollywood, Oryantalist Söylem, Visual Image, Semiotic Analysis, Hollywood, Orientalist Discourse
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu araştırmanın konusu, 1911'de başlangıcından 11 Eylül sonrası döneme kadar Hollywood'da Ortadoğu ve halklarına ilişkin görsel ve söz imgelerinin göstergebilimsel çözümlemesidir. Ele alınacak filmler üç döneme ayrılarak incelenecektir. Bu dönemler şunlardır; Romantik Dönem (1911-1948), Politik Dönem (1948-2001) ve 11 Eylül-Sonrası Dönem. Romantik Dönem için incelenecek filmler şunlardır: The Thief of Baghdad (1924), The Arabian Nights (1942), Politik Dönem için Exodus (1960), Delta Force (1986), True Lies (1994) ve 11 Eylül-Sonrası Dönem için de Munich (2005), Kingdom of Heaven (2005), The Kingdom (2007), Rendition (2007), ve Green Zone (2010). Bu araştırmanın amacı Ortadoğu ve Ortadoğlulara ilişkin görsel imgelerin bir jenealojisini çıkarmak ve Oryantalist söylemin yukarda belirtilen üç döneme göre farklılık gösterip göstermediğini araştırmaktır Her dönemin filmleri, tekrar eden imgeler bakımından incelenecek ve sonra da üç dönemin filmleri arasındaki benzerlik ve farklılıklar ortaya konacaktır.
Özet (Çeviri)
The topic of this research is the semiotic analysis of the visual and verbal images of the Middle East and its peoples in Hollywood from its inception in 1911 to the post-9/11 period. The films will be examined under three periods; the Fantastic Period (1911 to 1948), Political Period (1948 to 2001) and Post-9/11 Period. The films to be analyzed with semiotic analysis under the Fantastic Period are; The Thief of Baghdad (1924), The Arabian Nights (1942). The films of the political period are: Exodus (1960), Delta Force (1986), True Lies (1994). Post-9/11 films are; Green Zone (2010), Rendition (2007), The Kingdom (2007), Kingdom of Heaven (2005), and Munich (2005). Objective of this research is to map out a genealogy of the visual images of the Middle East and Middle Easterners and to investigate if the discourse on the Orient shows any variations according to the three periods specified above. Films of a certain period will be investigated in terms of recurrent images and then similarities and differences in the films of three different periods will be identified.