KOBİ'lerin ihracat sorunları Konya imalat sektöründe bir araştırma
Export problems of small and middle-scale enterprises: Aresearch in the Konya manufacturing sector
- Tez No: 510499
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT CANITEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, Dış Ticaret, KOBİ Destekleri, KOBİ'lerin İhracat Sorunları, SME, Foreign Trade, SME Supports, SMEs Export Problems
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) neredeyse dünyadaki bütün ekonomilerin belkemiğini oluşturur. Ekonomik kalkınma için, girişimciliğe öncülük eden KOBİ'lerin gelişmesine yardımcı olmak gerekmektedir. Performanslarının az olması, ürün kalitesinin düşük olması KOBİ'lerin yeni pazarlara açılmalarını engelleyen durumlardandır. İhracatta meydana gelebilecek sorunlar KOBİ'leri ihracat yapmaktan alıkoyabilir. Bu durumda temel sorunların saptanarak, etkili ve yapıcı tedbirlerin alınması KOBİ'lerin yararına olacaktır. Bu araştırmada, KOBİ'ler ve KOBİ'lerin uluslararası pazarlara açılmak için ihracata yönelmeleri neticesinde karşılaştıkları sorunlar ele alınmıştır. Konya il merkezi sınırları içerisinde imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerde yetkili kişilere bir anket çalışması uygulanmıştır. Uluslararası dış çevre faktörlerinden kaynaklanan, ulusal dış çevre faktörlerinden kaynaklanan ve işletme fonksiyonlarından kaynaklanan ihracat sorunları arasında pozitif yönlü çok yüksek bir ilişki tespit edilmiştir. Uluslararası dış çevre faktörlerinden kaynaklanan ihracat sorunlarının ulusal dış çevre faktörlerinden kaynaklanan ihracat sorunları üzerindeki etkisi istatistiki açıdan anlamlıdır. Benzer şekilde, hem uluslararası dış çevre faktörlerinden kaynaklanan ihracat sorunlarının, işletme fonksiyonlarından kaynaklanan ihracat sorunları üzerinde hem de ulusal dış çevre faktörlerinden kaynaklanan ihracat sorunlarının, işletme fonksiyonlarından kaynaklanan ihracat sorunları üzerinde anlamlı bir etkisi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Small and medium-size denterprises (SME) form the back bone of almost all the world's economies. For economic development, it is necessary to help SMEs that lead the entrepreneurial development. The low performance and low product quality are the obstacles to SMEs opening up in new markets. Problems that may arise during the export may prevent SMEs from exporting. In this case, it will be of benefit to SMEs to identify the main problems and take effective and constructive measures. Inthisresearch, the problems encountered by SMEs and SMEs in order to open up to international markets were discussed. A questionnaire was applied to the authorized persons in SMEs operating in the manufacturing sector within the boundaries of Konya city center. There was a positive positive correlation between exporting problems arising from international external environmental factors, which stem from national external environmental factors and business functions. The effect of exporting problems caused by international external environmental factors on export problems caused by national external environmental factors is statistically significant. Similarly, exporting problems stemming from international and international environmental factors have been found to have a significant effect on exporting problems arising from business functions as well as exporting problems originating from national external environmental factors, on exporting problems resulting from business functions.