Overektomize sıçanlarda resveratrol uygulaması ve yüzme egzersizinin kalsiyum ve kemik metabolizması üzerine etkisi
The effect of resveratrol application and swimming exercise on calcium and bone metabolism in ovariectomized rats
  1. Tez No: 510597
  2. Yazar: ÜBEYDE GÜLNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT ÇINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Kemik, Element Metabolizması, Overektomi, Resveratrol, Serbest Radikaller, Exercise, Bone, Element Metabolism, Overectomy, Resveratrol, Free Radicals
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
1. ÖZET Overektomize Sıçanlarda Resveratrol Uygulaması ve Yüzme Egzersizinin Kalsiyum ve Kemik Metabolizması Üzerine Etkisi Bu çalışmanın amacı; Overektomize Sıçanlarda Resveratrol Uygulaması ve Yüzme Egzersizinin Kalsiyum ve Kemik Metabolizmasını nasıl etkilediğinin araştırılmasıdır. Çalışma F.Ü. Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezinden temin edilen Spraque–Dawley cinsi 56 adet erişkin dişi sıçan üzerinde aynı merkezde gerçekleştirildi. Çalışmada kullanılan deney hayvanları 8 gruba ayrıldı. Dört hafta devam eden çalışmadan sonra hayvanların hepsinden sabah 09:00-10:00 saatleri arasında dekapitasyonla gerekli analizlerde kullanılmak üzere kan örnekleri alınarak analiz zamanına kadar kan örnekleri -80 oC'de muhafaza edilmiştir. Alınan kan örneklerinde kalsiyum, magnezyum, mangan, demir, bakır, çinko, fosfor ve selenyum düzeyleri atomik emisyon cihazında tayin edilmiştir. Kemik yapımıyla ilişkili olarak Alkalen Fosfataz, Osteokalsin düzeyleri, Kemik yıkımıyla ilişkili olarak da Hidroksi pirolin ve pridinolin düzeyleri tayin edilmiştir. Serum MDA düzeyinin belirlenmesi Uchiyama ve Mihara yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Sonuç mg/g olarak tanımlanmıştır. Örneklerin GSH miktarları Ellman's metoduyla ölçülmüştür. Gerçekleştirilen çalışmada grupların serum MDA düzeyleri karşılaştırıldığında, grup 2, grup 5 ve grup 6'nın diğer gruplara göre önemli düzeyde yüksek MDA düzeylerine sahip olduğu görüldü (P0,05) birlikte diğer gruplardan önemli düzeyde düşük olarak belirlendi (P0,05). Çalışmada grupların serum bakır düzeyleri karşılaştırıldığında, en yüksek bakır düzeyi grup 6'da elde edildi (p0,05). Gerçekleştirilen çalışmada, en yüksek serum çinko, kalsiyum ve fosfor düzeyleri, grup 5 ve 6' da elde edildi (P0,05). Gerçekleştirilen çalışmada, grup 5 ve grup 6'nın serum alkaline phosphatese ve osteocalcine düzeyleri önemli şekilde diğer gruplardan düşüktü (P0,05). Çalışmada en yüksek serum hidroxyproline ve pyridinoline düzeyi grup 5 ve 6'da elde edildi (P0,05). Sonuç olarak; Overektomize, egzersiz yaptırılan overektomize ve sadece egzersiz yaptırılan sıçanlarda artan serbest radikal üretimi ve dolayısıyla doku hasarı resveratrol desteğiyle önlenebileceği sonucuna varılmıştır Yine çalışmamızda overektomize, egzersiz yaptırılan overektomize sıçanlarda kemik yıkımına bağlı olarak arttığı düşünülen çinko, kalsiyum ve fosfor düzeyleri resveratrol desteğiyle kontrol değerlerine yaklaştığı görülmüştür. Çalışma sonuçlarına göre; overektomize, egzersiz yaptırılan overektomize sıçanlarda artan kemik yıkımını gösteren belirteçlerin resveratrol desteğiyle baskılanması resveratrolun kemik kayıplarını önlediğini göstermektedir. Çalışmamızın vurgulanması gereken en önemli sonucu; resveratrol desteğinin ovaryumları alınmış sıçanlarda kemik dokudaki kayıpları önlediğinin sonucuna varılmasıdır.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY The Effect of Resveratrol Application and Swimming Exercise on Calcium and Bone Metabolism in Ovariectomized Rats The purpose of this study is; Resveratrol application in overactomized rats and investigation of how swimming exercise affects calcium and bone metabolism. Study F. Ü. A total of 56 adult female Sprague-Dawley rats were obtained from the Center for Experimental Medicine Research and Implementation at the same center. The experimental animals used in the study were divided into 8 groups. Blood samples were collected from all animals for decades between 09:00 and 10:00 hours and then kept at -80 ° C until analysis. Calcium, magnesium, manganese, iron, copper, zinc, phosphorus and selenium levels were determined in the blood samples of the receiver. Alkaline phosphatase, osteocalcin levels in relation to bone formation, and hydroxy pyrroline and pyridinoline levels in relation to bone destruction have been determined. Determination of serum MDA levels was performed by Uchiyama and Mihara methods. The result is expressed in mg / g. The GSH amounts of the samples were measured by Ellman's method. When the serum MDA levels of the groups were compared, it was seen that group 2, group 5 and group 6 had significantly higher levels of MDA than the other groups (P 0.05) were significantly lower than the other groups (P 0.05). When the serum copper levels of the groups were compared in study, the highest copper level was obtained in group 6 (p 0.05). In the study performed, the highest serum zinc, calcium and phosphorus levels were obtained in groups 5 and 6 (P 0.05). In the study, serum alkaline phosphatese and osteocalcine levels of group 5 and 6 were significantly lower than the other groups (P 0.05). The highest serum hydroxyproline and pyridinoline levels in the study were obtained in groups 5 and 6 (P 0.05). As a result; Overactomized, exercise-induced ovarianectomy and increased free radical production only in exercise-treated rats and thus tissue damage can be prevented with resveratrol support In our study, zinc, calcium and phosphorus levels, which are thought to increase due to bone destruction in ovariectomized, exercise-induced osteotomized rats, were found to approach control values with the support of resveratrol. According to the study results; suppression of markers showing increased bone resorption in ovariectomized, exercise-induced ovariectomized rats with resveratrol support suggests resveratrol inhibits bone loss. The most important result that our work should be emphasized is; resveratrol support is the conclusion of osteoporosis in rats that have lost bone tissue losses.