Uluslararası hastane akreditasyonunun çalışan memnuniyetine olan etkisinin araştırılması
Survey on the effect of international hospital accreditation on staff satisfaction
- Tez No: 510596
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN HÜSEYİN BASKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Memnuniyet, Kalite, Akreditasyon, Satisfaction, Quality, Accreditation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlıkta Kalite Geliştirme ve Akreditasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Giriş ve Amaç: Son zamanlarda, şirketlerin karlılığın düşmesi sektördeki rekabeti hızlandırmıştır. Satışlardan daha büyük pay alma gayretini ürüne yeni özellikler katma gayreti izlemiş, bu da kalite ve akreditasyon kavramlarını ortaya çıkarmıştır. Sağlık hizmetlerinde kalite; söz verilen zamanda, verimli, etkin, güvenli ve emniyetli, adil, hasta ve hasta yakınlarını esas alan sağlık hizmeti demektir. Oluşan bu yeni çalışma ortamında, gelişmeyi ve büyümeyi belirleyen en büyük unsur ise çalışanlardır. Çalışanların, çalışma hayatının en büyük değeri olarak ortaya çıkmasından bu yana, diğer söktörlerde olduğu gibi sağlık sektöründe de“çalışan memnuniyeti”çalışma yaşamının en önemli konularından biri olmuştur. Bu çalışmanın temel amacı uluslararası hastane akreditasyonu olan ve olmayan üniversite hastanelerinde çalışan hekim ve hemşireler ile yapılacak anketler sonucunda; uluslararası hastane akreditasyonunun, çalışan memnuniyeti üzerinde etkisinin olup olmadığını ortaya koymaktır. Yöntem: Bu kapsamda tanımlayıcı ve kesitsel tipte hazırlanan araştırmanın anketi, 21 Mart – 21 Mayıs 2016 tarihlerinde, uluslararası akreditasyona sahip Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesinde çalışan 75 hemşire ve 125 hekim ve uluslararası akreditasyona sahip olmayan Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde çalışan 74 hemşire ve 126 hekim olmak üzere iki hastanede toplam 400 sağlık personeline uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde Statistical Package for Social Sciences (SPSS) for Windows 21.0 lisanslı yazılım kullanılmıştır. Veriler, tanımlayıcı istatistiksel metotlar (Yüzde, Ortalama, Standart sapma), t-testi ve tek yönlü varyans (ANOVA) testi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Uluslararası hastane akreditasyonuna sahip Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi çalışanlarının memnuniyet verilerinin; ödüllendirme (p=0,031), teknik donanım ve ulaşılabilirliği (p=0,003), kurumda sağlık hizmeti vermeyi sevme (p=0,039) ve kurumla gurur duyma ile kurumda çalışmayı tavsiye etme (p=0,024) konularında anlamlı olarak yüksek olduğu, bununla beraber uluslararası hastane akreditasyonuna sahip olmayan Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi çalışanlarının memnuniyet verilerinin; ücret politikası (p=0,001), adil iş dağılımı (p=0,037) ve görev tanımı yapılması ile uygulanması (p=0,042) konularında anlamlı olarak yüksek olduğu görülmüştür. Meslek değişkenine göre veriler analiz edildiğinde: Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi hemşirelerinin memnuniyet verilerinin; sosyal faaliyetler (p=0,004), teknik donanım ve ulaşılabilirliği (p=0,012), kurumda sağlık hizmeti vermeyi sevme (p=0,020) ve kurumla gurur duyma ile kurumda çalışmayı tavsiye etme (p=0,027) noktasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi hekimlerinden anlamlı olarak düşük olduğu görülmüştür. Aynı zamanda, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi hemşirelerinin memnuniyet verilerinin; yönetimle iletişim kurma ve yöneticilerce önemsenme (p=0,009), oryantasyon eğitimi alma (p=0,036), ödüllendirme (p=0,016), teknik donanım ve ulaşılabilirliği (p=0,001), kurumda sağlık hizmeti vermeyi sevme (p=0,009), kurumla gurur duyma ile kurumda çalışmayı tavsiye etme (p=0,003) noktasında Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi hemşirelerinden anlamlı olarak düşük olduğu görülmüştür. Sonuç: Uluslararası hastane akreditasyonunun çalışan memnuniyeti üzerinde anlamlı etkisinin olmadığı ancak uluslararası hastane akreditasyona sahip hastane çalışanlarının kurumlarında çalışmayı sevdikleri, kurumlarının mensubu olmaktan gurur duydukları ve kurumlarında çalışmayı herkese tavsiye ettikleri tespit edilmiştir. Marka değeri taşıyan akreditasyon sisteminin çalışanların bağlılık düzeyini ve aidiyet duygusunu da arttırdığı değerlendirilmiştir. Bir sağlık kurumunda üst yönetim,“iş barışı ve huzuru”nu kalite hedefi olarak belirliyorsa;“çalışan memnuniyeti”ni de kurum risk yönetiminde ele almalı, risk analizlerini yapmalı ve iş planlarında konuya yer vermelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In recent times, the decline in profitability of companies accelerated the competition in the sector. The effort to acquire a larger share from the sales was followed by an effort to add new features to the product, which led to the concepts of quality and accreditation. Quality in health care; at the time of promise, refers to health service based on efficient, effective, safe and safe, fair, patient and patient relatives. In this new work environment, employees are the greatest determinant of development and growth. Since the emergence of employees as the greatest value of working life,“employee satisfaction”has become one of the most important issues in the working life in the health sector as it is in other sectors. As a result of the questionnaires to be made with doctors and nurses working in university hospitals with and without international hospital accreditation, is to determine whether international hospital accreditation has an effect on employee satisfaction. Method: In this context, the questionnaire prepared in descriptive and cross-sectional format was conducted between 21 March and 21 May 2016 with 75 nurses and 125 physicians working in Hacettepe University Adult Hospital with international accreditation and two hospitals including 74 nurses and 126 physicians working in Dokuz Eylul University Hospital which do not have international accreditation was applied to a total of 400 health personnel. Statistical Package for Social Sciences (SPSS) for Windows 21.0 software was used for analysis of the data obtained in the research. Data were analyzed using descriptive statistical methods (Percentage, Mean, Standard deviation), t-test and one-way ANOVA test. Findings: Hacettepe University, which has international hospital accreditation, gives satisfaction of employees of Adult Hospital; (p= 0,031), technical equipment and accessibility (p= 0,003), liking to give health services in the institution (p= 0,039) and recommending to work in the institution with pride in the institution (p= 0,024) satisfaction of employees of Dokuz Eylül University Hospital, which does not have hospital accreditation; (p= 0.001), fair job distribution (p= 0.037), and task definition and implementation (p=0.042). When the data are analyzed according to occupational variables: satisfaction of the nurses of Dokuz Eylül University Hospital; (p= 0,027), technical equipment and accessibility (p= 0,012), liking to give health service in the institution (p= 0,020) and recommending to work in the institution with pride in the institution (p= 0,027) respectively. At the same time, the satisfaction of the nurses of the Dokuz Eylül University Hospital; (p= 0,036), rewarding (p= 0,016), technical equipment and accessibility (p=0,001), liking to give health services in the institution (p= 0,009), being proud of the institution (p= 0.003) were significantly lower than those of Hacettepe University Adult Hospital nurses. Result: It has been found that international hospital accreditation does not have any significant effect on employee satisfaction but hospital staff with international hospital accreditation likes to work in their institutions, their institutions are proud of being a member, and they recommend anyone to work in their institution. If a senior management in a health institution determines“job peace and well-being”as a quality target,“Employee satisfaction”should also be addressed in corporate risk management, risk analysis should be done and the topic should be included in business plans.