Arazi kullanım faaliyetlerinin zamansal değişimi: Karasu çayı havzası örneği (1985 - 2015)
Temporal change of land use: Example of Karasu river basin in the years of (1985-2015)
  1. Tez No: 510704
  2. Yazar: İSMAİL YÜKSEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN ELMASTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Karasu Çayı Havzası, Havza Yönetimi, Araban, Arazi Kullanımı, Pazarcık, Arazi Kullanım Planı, Karasu River Basin, Basin Management, Araban, Land Use, Pazarcık, Land Use Plan
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada, Karasu Çayı Havzası'nda 1985, 1995, 2005 ve 2015 yıllarına ait arazi kullanım özelliklerinin ve meydana gelen zemin örtüsü değişiminin tespit edilmesi ve bu tespitlerden yola çıkılarak arazi kullanım problemlerine çözüm önerileri getirilmiş ve arazinin planlanan kullanımına yönelik bir yönetim planı ve arazi yapısı dikkate alınarak oluşturulan çalışma sahasının ideal kullanımını ortaya koymak amaçlanmıştır. Arazinin geçmiş dönemlerdeki kullanımı ile bugünkü kullanımını dikkate alarak yanlış uygulamalar tespit edilip çözüm önerileri geliştirilebilir. Yıllara göre arazi kullanımını farklı kılan nedenlerin belirlenmesiyle problemlere yönelik daha uygun çözümler geliştirilebilir. İnceleme sahasında arazi kullanımı son yıllarda insan faaliyetlerinin sonucunda büyük bir değişime uğramıştır. İnsanların bu faaliyetleri coğrafya üzerinde doğal süreçler bakımından ne yazık ki negatif bir etki ortaya koymuştur. Özellikle arazinin amacına uygun olmayan kullanımı, hızlı nüfus artısı ve yüksek şehirleşme oranı ile insanın ve yürüttüğü faaliyetlerin baskısı çalışma sahasında zemin örtüsü üzerinde büyük bir değişim meydana getirmiştir. Son yıllarda havza dışına verilen göçten dolayı ekili ve dikili arazilerin boş bırakıldığı görülmektedir. Analiz sonucunda zaten sınırlı olan orman arazilerinin tahrip edildiği, mera arazilerinin uygun olmadığı halde tarıma açıldığı, ekili ve dikili arazi miktarını arttırmak adına doğal alanların tahrip edildiği ve yer yer de tarım arazilerinin yerleşime açıldığı görülmüştür. Bu bakımdan coğrafya koşulları özellikle erozyon, kütle hareketleri, kimyasal ayrışma, fiziksel parçalanma gibi doğal jeomorfolojik süreçler doğal olmayan bir değişim ile karşı karşıya kalmıştır. Sonuç olarak disiplinler arası bir yaklaşım ile arazi planlamasına ihtiyaç duyulduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine theland usecharacteristicsof the Karasu Brook Basin and the change of the underlying ground cover in 1985, 1995, 2005 and 2015. Solutions for the land use problems were proposed based on these determinations. It is also aimed to reveal the ideal use of the land that is formed by takinga management plan for the planned use of the land and land structure into consideration. Considering the current land use and its use in the past, misapplications can be identified and solution proposals can be developed.More appropriate solutions for problems can be developed by determining the different causes of land use over the years. Land use in the field of investigation has undergone a major change as a result of human activities in recent years. Unfortunately,these human activities have caused negative effects on thegeography in terms ofnatural processes.Especiallyimproper land use, rapid population growth, high urbanization rate, humans, and human activities have led to a great change in soil properties.In recent years, it has been seen that the cultivated and planted lands have been left empty due to migration from the basin. As a result of the analysis, it was observed thatforest lands which were already limited were destroyed and pasture lands were allowed to be cultivated. Besides, it was also observed that the habitat was destroyed in order to increase the amount of cultivatedand planted lands and agricultural lands have been opened for settlement. In this respect, natural geomorphic processes such as erosion, mass movements, chemical decomposition, and physicalfragmentation faced with an unnatural change.As a result, the study shows thatthere is a need of land planning through an interdisciplinary approach.