Adolesan voleybol oyuncularında kronik ayak bileği instabilitesinin denge, alt ekstremite fonksiyonel hareketleri ve kalça kaslarının kuvvetleri üzerine etkisinin incelenmesi
The effects of chronic ankle instability on balance, lower extremity functional movement and hip muscles strength in adolescent volleyball players
- Tez No: 510772
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ayak bileği, kas kuvveti, alt ekstremite, Ankle, muscle strength, lower extremity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET AKOĞLU, A.S. Adolesan Voleybol Oyuncularında Kronik Ayak Bileği İnstabilitesinin Denge, Alt Ekstremite Fonksiyonel Hareketleri ve Kalça Kaslarının Kuvvetleri Üzerine Etkisinin İncelenmesi. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Spor Fizyoterapistliği Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2018. Bu çalışma, voleybol oyuncularında sık karşılaşılan kronik ayak bileği instabilitesi (KAİ)'nin sporcularda denge, alt ekstremite fonksiyonel hareketleri ve kalça kaslarının kuvvetleri üzerine etkisini incelemek amacıyla planlandı. Çalışma, KAİ bulunan 23 kadın voleybolcu ve yaşları ve vücut kütle indeksleri benzer, KAİ bulunmayan 23 kadın voleybolcu ile gerçekleştirildi. Kalça fleksiyon, ekstansiyon, abdüksiyon, addüksiyon internal ve eksternal rotasyon maksimum istemli izometrik kas kuvvetleri el dinamometresi (Lafayette Instruments) ile, alt ekstremite fonksiyonel hareket kalitesi, fonksiyonel hareket tarama testi alt ekstremite (FHTT-AE) parametresi ile, statik denge ˝SportKAT 2000˝ cihazı denge indeksi (Dİ) ile, dinamik denge Y denge testi ile, sıçrama yükseklikleri ˝Optojump˝ (Microgate, İtalya) cihazı ile değerlendirildi. Çalışma sonucunda, kalça fleksiyonu kas kuvvetinin KAİ grubunda daha düşük olduğu bulundu (p˂0.05). Kalça ekstansiyon, abdüksiyon, addüksiyon, internal ve eksternal rotasyon kas kuvvetlerinde iki grup arasında fark bulunmadı (p˃0.05). FHTT-AE skorunun KAİ grubunda daha düşük olduğu belirlendi (p=0.001). Statik denge, dinamik denge ve sıçrama yükseklikleri sonuçlarının KAİ ve kontrol grubunda benzer olduğu bulundu (p˃0.05). KAİ bulunan bireylerin etkilenen ve etkilenmeyen taraf arasındaki ölçüm sonuçları değerlendirildiğinde, kalça kas kuvvetleri, statik ve dinamik dengelerinin benzer olduğu belirlendi (p˃0.05). Bu çalışmada, KAİ bulunan sporcularda kalça fleksiyon kas kuvvetinin azaldığı ve kalça fonksiyonel hareketlerinin kalitesinin etkilendiği bulundu. KAİ bulunan sporcuların antrenman ve rehabilitasyonunda kalça eklemine yönelik değerlendirme ve eğitim stratejilerinin dikkate alınması gerektiği sonucuna varıldı. Kalçanın fonksiyonel hareketlerini daha ayrıntılı inceleyen ileriki çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AKOĞLU, A.S. The Effects of Chronic Ankle Instability on Balance, Lower Extremity Functional Movement and Hip Muscles Strength in Adolescent Volleyball Players. Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Sports Physiotherapy Program, Master of Science Thesis, Ankara 2018 This study was planned to investigate the effect of chronic ankle instability (CAI), which is common in volleyball players, on balance, lower extremity functional movements and strength of hip muscles in sports. The study was performed with 23 female volleyball players with CAI and 23 asymptomatic individuals of similar age and body mass index. Hip flexion, extension, abduction, adduction internal and external rotation MVI (maximal voluntary isometric) muscle strengths were measured with Lafayette Manual Muscle Tester (Lafayette Instruments), lower extremity functional movement quality was assessed by the functional movement screen lower extremity (FMS-LE) parameter, static balance was measured with The SportKAT 2000 instrument balance index (BI), dynamic balance was measured with Y-balance test and Optojump (Microgate, Italy) instrument was used to measure jump heights. As a result, hip flexion muscle strength was found lower in CAI group than in control group (p˂0.05). There were no differences between the two groups in hip extension, abduction, adduction, internal and external rotation muscle strength (p˃0.05). The FMS-LE score was found lower in the CAI group (p=0.001). Static balance, dynamic balance and jump heights results were found to be similar in the CAI and control group (p˃0.05). When the results of the injured and non-injured side of CAI subjects were compared, hip muscle strength, static and dynamic balances were found similar between groups. In this study, it was found that the hip flexion muscle strength decreased and the quality of the hip functional movements were affected in the volleyball players with CAI. It has been concluded that evaluation and training strategies for hip joints should be taken into account in the training and rehabilitation of athletes with CAI. There is requiring further studies that examine the hip functional movements more extensively.