Yoğun bakım ünitesinde yatan hastaların uyku kalitesinin belirlenmesi
Determination of patients' sleeping quality in intensive care unit
  1. Tez No: 511021
  2. Yazar: HATİCE SÖKMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA KÖROĞLU ÇAMDEVİREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Uyku, Uyku Kalitesi, Yoğun Bakım Ünitesi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE YATAN HASTALARIN UYKU KALİTESİNİN BELİRLENMESİ Bu çalışma, yoğun bakım ünitesinde yatan hastaların uyku kalitesinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul Medipol Mega Üniversite Hastanesi genel yoğun bakım ünitelerinde yatmakta olan hastalar oluşturmuştur. Araştırmanın yürütüldüğü 6 aylık sürede kriterlere uygun toplam 176 hastaya ulaşıldı. Araştırmaya katılmaya davet edilen 176 hasta içinden 11 hasta çalışmaya katılmaya gönüllü olmadığı için toplam 165 hasta çalışmaya dahil edildi ve çalışma 165 hasta ile tamamlandı. Çalışmanın verileri, hastalara yönelik“anket formu”ve“Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi”kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler IBM SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma ve Kolmogorov-Smirnov testi uygulanmıştır. Araştırma verilerinin normal dağılım gösterdiği saptanmıştır (p>0,05). Elde edilen bulgular %95 güven aralığında, %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan hastaların“uyku kalitesi”düzeyi 10,988±4,348 olarak saptandı. Araştırma sonucunda; araştırmaya katılan hastaların, yaş ortalaması 52,90±8,99 olup, yarısından fazlası kadındı. Eğitim durumu, medeni durum, meslek, yaşanılan yer, yoğun bakım ünitesinde kalma süresi, kronik hastalık varlığı ve hastanede uyku sorunu yaşama nedenleri ile uyku kalitesi puanları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Hastaların hastanede uyku sorunu yaşama nedenlerinin başında ağrı, gürültü ve tek kişilik odada kendini yalnız hissetmenin yer aldığı belirlendi. Araştırmaya katılan hastaların %93'nın uyku kalitelerinin kötü uyku düzeyinde olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF PATIENTS' SLEEPING QUALITY IN INTENSIVE CARE UNIT This study was done as descriptive for the purpose of determining the patients' sleeping quality in intensive care unit. Sampling of this research was constituted by the male and female patients who were in intensive care unit at Istanbul Medipol Mega University Hospital. It was reached to 176 patients that were matching the criterias during 6 months on research. Since 11 patients were not volunteered to particapate to this study, 165 patients in total were included to the study and this study was completed with 165 patients. Data of study was collected by using patient-oriented“questionnaire”and“Pittsburg Scale”. Data obtained in the study was analysed by using IBM SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 program. Number, percentage, average, standard deviation and Kolmogorov-Smirnov Test were practised as descriptive statistical methods during the evaluation of data. It was determined that study variance showed normal dispersion (p>0,05). Finding were interpreted as 95% confidence range and 5% signifiance level.“Sleeping Quality”level of the patients participated to research was determined as 10,988±4,348. In the consequent of the research, patients' average of age was 52,90±8,99 and more than half of them were females. The difference between educational status, marial status, profession, living area, duration of stay in intensive care unit, availability of chronic disease, reasons for having sleeping problems at hospital and sleeping quality scores was found statistically meaningful. It was determined that pain, noise and feeling of desolation in a single-room were the main reasons for patients to have sleeping problems at hospital. It was also determined that patients', who were participated to the research, 93% of those surveyed were found to have poor sleep quality. Key Words : Intensive Care Unit, Nurse, Sleeping, Sleeping Quality.