Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırma görevlileri empati düzeylerinin iş doyumu ve tükenmişlik ile ilişkisi
The relationship between empathy levels, burnout and job satisfaction Trakya University Faculty of Medicine Residents
  1. Tez No: 511023
  2. Yazar: ALİ ALPER UYAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖNDER SEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: empati, iş doyumu, tükenmişlik, araştırma görevlisi, empathy, job satisfaction, burnout, resident
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Çalışmamızda Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan araştırma görevlilerinin empati düzeyi ile iş doyumu ve tükenmişlik arasındaki ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışma evrenimizi Trakya Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışmakta olan 280 kişi oluşturmaktaydı. Bu amaçla hastanemizde çalışan araştırma görevlisi hekimlerin tümüne ulaşılması planlandı. Hastanemizde çalışan araştırma görevlilerinin %88,6'sına ulaşıldı ve çalışmamızın amacı yüz yüze görüşülerek anlatıldı. Katılımcılarla ikinci kez görüşmeye gidildiğinde çalışmayı katılmayı kabul eden 248 kişinin anketleri toplandı. Anketimiz 11 soruluk sosyodemografik sorular ile birlikte 20 sorudan oluşan Jefferson Hekim Empati Ölçeği'ni, 20 sorudan oluşan Minnesota İş Doyum Ölçeği'ni ve 22 sorudan oluşan Maslach Tükenmişlik Ölçeği'ni içermekte idi. İstatistiksel yöntem olarak normal dağılıma uymadığından non-parametrik testler kullanıldı. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi sağlık çalışanlarının ortalama empati düzeyi puanı 58±5,82 olarak bulunmuştur. Hekimlerin empati düzeyleri yüksek olanlar ile tekrar aynı bölüm tercihi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunurken; yaş, cinsiyet, medeni durum, aktif doktorluk süresi, haftalık çalışma süresi, sosyal aktivesi sahibi olması, sigara ve alkol tüketimi, tekrar aynı mesleği tercih seçimleri ile anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi sağlık çalışanlarının ortalama iş doyumu puanı 64,98±12,79 olarak bulunmuştur. İş doyumu ile hekimlerin çalışma saatleri, bölüm ve meslek tercihi, alkol tüketim riskleri arasında anlamlı bir ilişki saptanırken; diğer sosyodemografik değişkenler ile anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. 47 Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi sağlık çalışanlarının ortalama duygusal tükenmişlik puanı 29,16±7,24 duyarsızlaşma puanı 12,52±4,09 kişisel başarı puanı 27,65±4,87 olarak saptanmıştır. Maslah Tükenmişlik Ölçeğinin üç alt boyutu olan Duygusal Tükenmişlik, Duyarsızlaşma, Kişisel Başarı ile yeniden aynı mesleği ve bölüm tercihi ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Duygusal tükenmişlik ve duyarsızlaşma yaşayanlarda sigara kullanım oranı daha yüksek bulunmuştur. Duyarsızlaşma ve kişisel başarı ile alkol tüketim miktarı anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Duygusal tükenmişlik cerrahi branşlarda istatistiksel olarak anlamlı ve daha fazla bulunmuştur. Çalışmamızın sonucunda empati düzeyi yüksek olan hekimlerde duyarsızlaşma düzeyi istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde düşük bulunmuştur. Hekimlerin empati düzeyleri ile iş doyumu istatistiksel olarak anlamı bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç olarak, empati, iş doyumu ve tükenmişlik birbirleriyle ilişkisi olan kavramlardır. Araştırma görevlisi hekimlerin yoğun çalışma saatlerinin azaltılması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, meslek içi eğitim uygulanarak bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ile iş doyumu arttırılıp tükenmişlik hissi azaltılabilir. Hekimlerin empati düzeylerinin geliştirilmesi, çalışma şartları ve ortamının geliştirilmesi ile ilgili politikalar geliştirilmelidir. Böylece araştırma görevlisi hekimlerin iş doyumlarının yüksek olması ve iş ile yakınmalarına bağlı tükenmelerin önlemesi sağlanabilir. İş ile ilgili yakınmaların azalması ile hasta-hekim arasındaki iletişim gücü artabilir. Hasta-hekim iletişimin güçlenmesine bağlı olarak hekimlerin işteki başarıları artabilir. Hasta-hekim iletişimin güçlenmesi ile hekimlerin sağlam ve hasta kişilere yaklaşımları olumlu yönde etkilenebilir ve sağlık hizmetlerinden alınan memnuniyet düzeylerinde artış gözlenebilir.
Özet (Çeviri)
In our study, it was aimed to evaluate the relationship between empathy level and job satisfaction and burnout of residents working at Trakya University Medical Faculty Hospital. The study based on 280 people working as residents in the Trakya University Medical Faculty Hospital. It was planned to reach research assistants working in our hospital and we reached 88,6% of the residents. We explained the purpose of our research by using face-to-face interviews. On the second time, the questionnaires of 248 people who agreed to be part of research were collected. Our survey included Jefferson Physician Empathy Questionnaire consisting of 20 questions; Minnesota Job Satisfaction Questionnaire consisting of 20 questions; and Maslach Burnout Questionnaire, consisting of 22 questions along with 11 sociodemographic questions. The average empathy level score of health professionals of Trakya University Medical Faculty Hospital was 58 ±5.82. There was a statistically significant relationship between physicians' empathy levels and the same department choice again. There was no relationship between empathy levels and age, gender, marital status, duration of active medicine, weekly working time, having social activities, cigarette and alcohol consumption of residents. The average job satisfaction score of the asistant doctors of Trakya University Medical Faculty Hospital was 64.98 ±12.79. There is a significant relationship between job satisfaction and physician working hours, department and occupational choice, alcohol consumption risks; but no significant relationship was found with other sociodemographic variables. 49 The mean emotional burnout score of the healthcare workers of Trakya University Medical Faculty Hospital was 29.16 ±7.24, the depersonalization score was 12.52 ±4.09, and the personal success score was 27.65 ±4.87. Emotional burnout, desensitization, personal achievement, three sub-dimensions of Maslak Burnout Scale were found to be statistically significant again with the same occupation and department preference. The rate of smoking was found to be high among those who experienced Emotional Burnout and Desensitization. Sensitization and personal achievement and the amount of alcohol consumption were significantly higher. Emotional exhaustion was found statistically significantly higher in surgical branches. The level of desensitization was found to be lower in physicians with a high level of empathy. There was no statistically significant relationship between the empathy levels of physicians and job satisfaction. As a result, empathy, job satisfaction and burnout are concepts that are related to each other. Reducing the intensive working hours of residents, improving working conditions, improving the knowledge and skills by applying in-service training could increase the job satisfaction and they could reduce the feeling of exhaustion. The health policy should be developed for improving the empathy levels of physicians, improving working conditions and environment. Thus, it is possible for the research assistant physicians to have a high level of job satisfaction. The success of the physician may increase depending on the strength of the patient-physician communication. The physician's approach to healthy and sick people can be positively affected with the strengthening of patient-physician communication. As a result, the level of satisfaction from health services can be increased.