Psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerin hemşirelik uygulamalarına ilişkin malpraktis konusundaki deneyim ve farkındalıkları
Experience and awareness about malpractice related to nursing practices of nurses working in psychiatry clinic
- Tez No: 511042
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUALLA YILMAZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL TÜRKLEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Malpraktis, Psikiyatri Kliniği, Deneyim, Farkındalık, Hemşirelik, Malpractice, Psychiatry Clinic, Experience, Awareness, Nursing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma, psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerin hemşirelik uygulamalarına ilişkin malpraktis konusundaki deneyim ve farkındalıklarını belirlemek amacıyla nitel araştırma yaklaşımı kullanılarak yapılmıştır. Nitel araştırma yaklaşımlarından betimsel (fenomenolojik) desen, amaçlı örnekleme yöntemlerinden maximum çeşitlilik örneklemesi kullanılmıştır. Çalışma grubu, 01 Kasım 2017-01 Şubat 2018 tarihleri arasında, Mersin il merkezinde bulunan, psikiyatri alanında yataklı hizmet veren dört kurumun psikiyatri kliniklerinde çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 31 hemşireden oluşturmaktadır. (3 devlet-1 üniversite hastanesi) Araştırmanın verileri“Kişisel Bilgi Formu”ve“Yarı Yapılandırılmış Bireysel Derinlemesine Görüşme Soru Formu”ile toplanmıştır. Yapılan bireysel derinlemesine görüşme dökümleri bilgisayar ortamına aktarılarak içerik analizi yapılmıştır. Araştırmaya katılan psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerin yaş ortalaması 39'dur (ort. 39±5,65; min 26-max 55). Hemşirelerin yaklaşık yarısının 15 yıllık mesleki deneyimi olup, tamamına yakını psikiyatri kliniğinde en fazla beş yıllık deneyimlidir. Sadece dört hemşirenin yüksek lisans mezunu olduğu saptanmıştır. Görüşmeler sonucunda dört ana tema belirlenmiştir (“Psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerin malpraktise ilişkin duygu ve düşünceleri”,“Psikiyatri kliniğinde malpraktis olabilecek durumlar”,“Psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerin malpraktis deneyimleri”,“Psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerin malpraktisi önlemeye ilişkin önerileri”). Psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin malpraktise ilişkin farkındalıklarının yeterli olmadığı, yüksek lisans mezunu hemşirelerin farkındalıklarının daha iyi olduğu saptanmıştır. Ayrıca, hemşirelerin yarısının malpraktisin anlamını bilmediği, psikiyatri kliniklerinde hastaların malpraktis açısından risk altında olduğu, hasta ve hemşire güvenliğinin olmadığı belirlenmiştir. Hemşirelerin neredeyse tamamı malpraktis durumunda tüm ekibin sorumlu olduğunu ifade etmişlerdir. Aynı zamanda hasta ile iletişim kurma, intihar, hastaneden kaçma, hastalar arasında cinsel yakınlaşma olduğunda hemşirenin sorumluluğu olmadığını belirtmişlerdir. Bu sonuçlar doğrultusunda, psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin en az lisans derecesine, mümkünse psikiyatri hemşireliği alanında uzmanlık derecesine sahip olması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted using qualitative research approach to determine the experience and awareness of malpractice related to nursing practices of nurses working in psychiatry clinic. The descriptive (phenomenological) pattern from the qualitative research approaches and the maximum diversity sampling from the purposeful sampling methods are used. The study group is composed of 31 nursing staff that between 01 November 2017 and 1 February 2018, working in psychiatric clinics the psychiatric hospital in Mersin province center and accepting to participate in the research (3 state-1 university hospital). The data of the research were collected by“Personal Information Form”and“Semi-structured Individual In-depth Interview Questionnaire Form”. Individual in-depth interviews were transferred to computer and content analysis was conducted. The average age of the nurses working in the psychiatry clinic participating in the study was 39 (mean 39 ± 5.65, min 26-max 55). Approximately half of the nurses have 15 years of professional experience, and most are close to five years of experience in psychiatry clinics. Only four nurses were found to have graduate degrees. Four main themes were identified as the result of the negotiations (“The feelings and thoughts about malpractice of nurses working in psychiatry clinics”,“Malpractice cases in psychiatric clinics”,“Malpractice experience of nurses working in psychiatric clinics”,“Recommendation of nurses working in psychiatric clinics to prevent malpractice”). The awareness of nurses working in psychiatric clinics about malpractice was not enough and the awareness of nurses with a bachelor's degree was better. It was also determined that half of the nurses did not know the meaning of malpractice, the patients were at risk for malpractice in psychiatric clinics, and there was no patient and nurse safety. Almost all the nurses stated that the whole team is responsible in case of malpractice. At the same time, nurses stated that the nurse is not responsible for communicating with the patient, suicide, escape from the hospital and sexual rapprochement between the patients. In the light of these results, it is suggested that nurses working in psychiatric clinics should have at least the bachelor degree and, if possible, the degree of expertise in the field of psychiatric nursing.