Minsky'nin finansal kırılganlık hipotezi ve Türkiye ekonomisini kırılganlaştıran unsurların logit ve probit modelleri ile analizi (1990:01-2017:08)
  1. Tez No: 511120
  2. Yazar: SEDA AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİGEN BÜYÜKAKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Kırılganlık, Minsky Hipotezi, Logit Model, Probit Model, Financial Fragility, Minsky Hypothesis, Logit Model, Probit Model
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
20. yüzyılın sonlarına doğru başlayan küreselleşme hareketleri, ekonomide birçok alanı etkilemiştir. Küreselleşme sonucunda, siyasi sınırların kalıcılığına rağmen ülkeler, ekonomik alanda sınır tanımaz bir şekilde ilişkiler kurmuşlardır. Küreselleşme ile birlikte, bir ülkede meydana gelen finansal bir sorun, sadece o ülkeyle sınırlı kalmayıp tüm dünyayı etkileyebilmiştir. Özellikle, 2008 Global Krizi'nin ciddi boyutlara varması, piyasaların istikrarına ilişkin önlemler alınmasını ve istikrarı sarsacak, piyasayı kırılgan hale getirecek faktörlerin değerlendirilmesini zorunlu hale getirmiştir. Finansal kırılganlık, çoğu zaman finansal istikrarsızlık ve finansal kriz kavramı ile eş-zamanlı kullanılan bir kavramdır. Finansal kırılganlık, her iki kavramdan farklı olup, istikrarsızlık ve krizlerden karşılıklı etkilenen, Hyman Minsky'nin geliştirdiği bir hipotezdir. Bu çalışmada, diğer çalışmalardan farklı olarak Minsky'nin finansal kırılganlık hipotezine atıf yapılarak, Türkiye finans piyasalarını kırılgan hale getiren unsurların tespiti analiz edilmiştir. Logit ve probit modeller ile 1990:01- 2017:08 dönemi verileri ile çalışılmıştır. Çalışma sonucunda Türkiye ekonomisi için, banka kredi hacminde ve M2'nin rezervlere oranında meydana gelecek yükselişin kriz olasılığını artıracağı sonucuna ulaşılmıştır. BİST 100 endeksinde, bileşik öncü göstergeler endeksinde ve M2'de meydana gelecek azalışın ise, kriz olasılığını kuvvetlendireceği bulgusu elde edilmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise anlamlı bir sonuç vermemiştir.
Özet (Çeviri)
The globalization movements that began towards the end of the 20th century, influenced many areas in the economy. As a result of globalization despite the persistence of the political borders, the countries have established an unlimited relationship in the economic arena. On the other hand, with globalization, financial crises have become common in the world economy. In particular, the fact that the 2008 Global Crisis reached serious dimensions made it necessary to take measures to stabilize the markets and to evaluate the factors that would shake the market and make the market fragile. Financial fragility is a concept that is often used concurrently with the concept of financial instability and financial crisis. But financial fragility differs from both concepts, and is a hypothesis developed by Hyman Minsky, which is influenced by instability and crisis. In this study, unlike the other work the financial fragility of hypothesis of attribution Minsky, Turkey determination of elements that make the fragile financial markets have been analyzed. We analyzed, data from the period with 1990:01-2017:08 and with logit and probit models. As a result of the work done on the Turkey's economy, the volume of Bank lending and will occur at the rate of rise in the reserve M2 crisis will increase the likelihood that the conclusion was reached. BIST 100 index, composite leading indicators index and decrease the likelihood of the crisis will occur M2 will turn up evidence of. Export-import ratio is a meaningful result.